Mi’rac gecesi ve üç aylar

Feyiz ve bereketli aylar devam diyor. Manevi havanın sıcaklığı yazın sıcaklığıyla beraber maddeyi zayıflatıyor. Adeta günahların kirleri tövbe, istiğfar, dua ve ibadetlerle buharlaşıp uçuyor. 

Nefsi gemlemek; ahir zamanın ahlakta yaptığı tahribat, yaz mevsiminin rehavetinin ifsadı karşısında o kadar kolay bir şey değildir. Bilhassa his ve hevesleri galeyanda olan gençlerin imtihanı o nispette zordur. Onun için ahir zamanın dehşeti karşısında sünneti yaşayan, Allah’ın emirlerini yaşayan, günahlara direnip takva kalasına sığınan yüz şehit sevabını almaya hak kazanıyor.

Aslında şartların ağırlığı nispetinde azimle, ısrarla, aklın gereğini yapanlar daha kârlı oluyorlar. Az bir ömürde, az bir gayretle ebedi hayatı kazanmak çok kârlı bir ticarettir.
Dört mübarek gecenin üç ayların içinde olması, onları ahiret ticareti için daha da kıymetli kılıyor. Duaların, yapılan ibadetlerinin sevaplarının bire otuz bine kadar verilmesi elbette bu ayların değerini artırıyor.

Birincisi, Regaip gecesidir. Kâinat Efendisinin dünyaya teşrifinin başlangıcı olan mübarek gecedir. Bütün varlıkların hürmetine yaratıldığı, ebedi saadetin vesilesi olan Hz. Peygamberin anne rahmine bu gecede düşmesi onu çok kıymetli kılıyordu. O geceyi üç aylar gibi heyecanla karşıladık, ibadetle geçirdik.

İkinci gece Efendimizin (a.s.m) İsra hadisesiyle bir anda Mescid-i Haram’dan, Mescid-i Aksaya gitmesi. Orada bütün peygamberlerle görüştükten sonra semalara doğru yükselip Kab-ı Kavseyne ta Sidretül müntehaya kadar çıkmasıdır. Orada imanın bütün erkânını, melekleri, cenneti hatta Allah’ın cemalini gözleri ile görüp namaz gibi hediyelerle döndüğü Mi’raca çıktıkları, amellerin sevabının bire bine kadar yazıldığı kazançlı bir gecedir.

Üçüncü gece, Şaban ayının 15. gecesindeki Berat gecesidir. İnsanların günahlarının affedildiği, mukadderatın yazılıp, çizildiği, sevapların bol verildiği zaman dilimidir. Berat gecesinden sonra ramazana yaklaşıldığı, rahmet ayının bereket ve feyzinin hissedilmeye başlandığı günlere giriliyor. Bütün Müslümanlar ramazan ayına hazırlanıyor. Maddeten temizliklerin yanında manen de ruhi, zihni ve kalbi temizlikler tamamlanmış olur.

Dördüncü mübarek gece ise Kadir gecesidir. Bin aydan hayırlı olan, rahmet, saadetin, huzurun ve meleklerin semadan indiği, sabaha kadar o bereket ve feyzin devam ettiği anlardır. O gecenin manasını ve ruhunu yakalayan, affa mazhariyeti kazanmış, Allah’ın rızasına nail olmuş, melekleri geride bırakmış bahtiyarlar güruhuna dahil olma mertebesini kazanmış olur. Kadir gecesinin gizli olması Ramazan ayının her gecesini kıymetlendiriyor. Bir ay olan ramazanda bin ay hizmet etmiş gibi kazancı elde etmek Cenab-ı Hak’ın ikramıdır. Mü’mine düşen bu kıymetli vakitleri hakkıyla değerlendirmektir.

Bereket mevsimi, ibadet ve duaların çokça yapıldığı üç ayların hatimesi ise bayram gecesi ve günüdür. Hayırlı beş geceden biri olan bayram gecesini ihya ile sevinç, sürur ve dostlarla kucaklaşmanın yapıldığı bayrama kavuşmuş olunur.

Üç aylar ve içindeki değerli gün ve gecelerin insanlık âlemine hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.