Mimar Sinan'ın dehasıyla yapılan kuş konmayan cami

Mimar Sinan'ın dehasıyla yapılan kuş konmayan cami

Üsküdar’da bulunan Şemsi Paşa (Kuşkonmaz) Camiine kuşlar konmuyor. İşte hikâyesi...

1500’lü yıllarda yaşamış olan Şemsi Paşa çok titiz bir insandır ve dönemin sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa ile rekâbet halindedir. Zaman zaman bir araya geldiklerinde hacivat ile karagöz misali birbirleri ile çekişirlermiş. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın Sultanahmet’in hemen yanıbaşına yaptırmış olduğu, Mimar Sinan’ın en zarîf eseri kabul gören, Edirne Selimiye Camî’nin minyatürü olarak inşa edilen camisi ile ilgili sohbet anında, Şemsi Paşa, dayanamayarak Sokullu’ya der ki;“Efendim bir cami yaptırmışsınız. Çok hoş ama güvercinler caminizi pisletmişler!” Sokullu Mehmet Paşa da  “Efendim, Allah’ın yarattığı mahlûkattır. Normaldir, engel olamazsın olur böyle şeyler!” der. Sohbet burda kapanır.

CAMİ YAPTIRMA İSTEĞİ

Ancak, gün gelir Şemsi Paşa da kendinden bir hatıra kalmasını ister ve bir cami yaptırmak ister. Hatırına Mehmet Paşanın “Efendim cami yaptırmışsınız ama güvercinler üstüne pisletmişler.”sözü aklına gelir, “Eyvah! Ne yapacağız? Düşünmeden ağzımızdan çıkan bir söz bizi ne hâle düşürdü” der. Çözüm her zaman olduğu gibi dönemin en önemli mimarı Mimar Sinan’da bulunur. Şemsi Paşa Mimar Sinan’a gider der ki; “Efendim böyle bir cümle sârfettik. Üzerinde kuşların uçmayacağı bir yer var mıdır?” Mimar Sinan, “Efendim var öyle bir yer!” der.

Kuşkonmaz Şemsi Paşa Cami

YER ARAŞTIRMASI

Mimar Sinan ilmî ve mimarî dehasını kullanarak, kısa bir araştırmadan sonra Üsküdar’da Kuzeyden ve Güneyden gelen rüzgârların kesiştiği bir nokta bulur. Ve bir müddet dalgaların kıyıya çarpmasıyla meydana gelen titreşimleri inceler. Mimar Sinan Süleymaniye camisini yaptıktan sonra caminin içinde ses akustiğini ölçen bir adamdır. Kuzey ve Güneyden gelen rüzgarların kesiştiği, dalgaların kıyıyı dövdüğü bir noktada çıkan titreşim seslerinden kuşların rahatsız olacağını düşünür ve tesbit eder. Burası Boğaz’ın kenarında kimi zaman serin, kimi zaman ılık ama hep rüzgar alan, kimi zaman kızgın dalgaların duvarlarını dövdüğü bir yerdir. “İşte buraya caminizi inşa edebiliriz” der ve camiyi o noktaya yapmaya karar verirler. İşte Üsküdar’ın simgelerinden biri olan Kuşkonmaz Camînin hikayesi… Sizin de birgün yolunuz Kuşkonmaz Camii’ne düşerse uğrayıp bir namaz kılmanızı tavsiye ederiz. 1580 yılında ibadete açılan bu cami yaklaşık 436 yıldır ibadet hizmeti vermekte olup 436 yıldır bahçesine kuşlar konmamıştır.

(İslam ve İhsan)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum