Milyonlarca kişi e-Devlet şifresini unuttu

Milyonlarca kişi e-Devlet şifresini unuttu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, e-Devlet'ten hizmet verilmeye başlandığı 2008'den 2015'e kadar unutma nedeniyle 9 milyon 262 bin 527 kez tekrar şifre alındığını bildirdi.

Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesi, Bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanlığınca hazırlanan bilgi notu üzerinden yanıtladı.

e-Devlet'i aktif kullananların 25 Aralık 2015 itibarıyla 25 milyon 580 bin 442 kişi olduğunu belirten Yıldırım, e-Devlet kapısından 15 yaş üzeri kullanıcılara hizmet sağlandığını bildirdi. Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"TÜİK tarafından 31 Aralık 2014 itibarıyla yayınlanan verilere göre, 15 yaş üzeri, e-Devlet kapısını kullanabilecek yaşta bulunan kişi sayısı 58 milyon 833 bin 474'tir. 25 Aralık 2015 itibarıyla e-Devlet kapısını kullanan vatandaş sayısı 25 milyon 580 bin 442 olarak belirlenmiştir. 33 milyon 253 bin 32 kişinin henüz e-Devlet kapısını kullanmadığı anlaşılmaktadır. e-Devlet kapısından hizmet verilmeye başlandığı 2008 yılından 2015 yılı sonuna kadar unutma nedeniyle toplam tekrar şifre alım sayısı 9 milyon 262 bin 527 adettir. Ücretsiz şifre alımı ve yenileme yöntemleri sayesinde bu sayı yıllar içerisinde azalma ve sıfırlanma eğilimindedir."

Yıldırım, e-Devlet'e giriş için çeşitli yöntemler olduğunu, bunların maliyetinin sıfır ile 2 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Entegrasyonunu tamamlamış 12 finans kuruluşunun internet bankacılığı şifrelerinin kullanılarak, e-Devlet'e hiçbir ücret ödemeksizin girilebildiğini hatırlatan Yıldırım, ayrıca e-imza ve mobil-imza kullanıcılarının da e-Devlet'e herhangi bir ek ücret ödemeden girdiklerini belirtti.

Yıldırım, "Vatandaşların e-Devlet kapısı kullanımıyla tek bir defa dahi devlet dairelerine gitmekten tasarruf etmesi, toplu taşım ücreti açısından, şifre edinim maliyetinin iki katını vatandaşımızın cebinde bırakmaktadır. Yani e-Devlet kapısı şifresinin temini en kötü senaryoda dahi ilk kullanımda kendini amorti eden doğru bir yatırımdır" açıklamasında bulundu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.