Millî Saraylarda fotoğraf yasağı kaldırıldı

Millî Saraylarda fotoğraf yasağı kaldırıldı

Yeni yönetmelikle artık Dolmabahçe Sarayı ve Yıldız Sarayı gibi tarihî mekânların yanı sıra birçok müzede cep telefonuyla yapılan şahsi çekimlere izin verilecek

Fotoğraf çekimine dair sıkı yasak uygulayan müzelerde bile artık kurallar gevşetiliyor. Millî Saraylar da saray, müze ve kasırlarının iç mekânlarında uyguladığı fotoğraf yasağını büyük ölçüde kaldırdı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni yönetmelikle ziyaretçilerin flaş kullanmadan ve ziyaret akışını aksatmadan cep telefonlarıyla fotoğraf çekimi yapabilmesinin önü açıldı. Yetkililerden öğrendiğimize göre bu kararda vatandaşlardan gelen yoğun talep tesirli oldu.

ABİYELİ ÇEKİM HÂLÂ YASAK

Böylece artık Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Resim Müzesi ile sair saray ve müzelerde şahsi fotoğraf çekme yasağı sona erdi. Ancak bazen sosyal medyada gündem olan abiyeli çekimlere ve profesyonel çekimlere yine izin verilmeyeceği öğrenildi. Öte yandan Topkapı Sarayı’ndaki “Kutsal Emanetler Dairesi” gibi özel ve yoğun bölümlerde de sınırlama olabilir.

Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerde ise profesyonel olmayan fotoğraf çekimlerine genelde izin veriliyor. Özel müzelerin çoğunda da benzeri bir durum görülüyor.

YASAKLARIN SIKI OLDUĞU MÜZELER

Dünya müzeleri arasında fotoğraf yasağını sıkı şekilde uygulayanlar hâlâ var. Mesela Vatikan Müzesinde Sistine Şapeli ve ABD’nin New York şehrindeki Frick Koleksiyonu, bunların arasında.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.