Mide koruyucu ilaçlar beyni resmen bitiriyormuş

Mide koruyucu ilaçlar beyni resmen bitiriyormuş

Dünyada milyonlarca insan çok sık bir şekilde mide koruyucu ilaçlar kullanıyor. Ancak yapılan araştırmalara göre uzun süre mide koruyucu ilaç kullanmak erken bunamaya sebep olabilir

Yapılan bir araştırmaya göre, mide ekşimesi veya hazımsızlık için proton pompa inhibitörlerini yani mide koruyucu ilaç kullanan kişiler bunama riski altında. İlaçları yaklaşık 4 buçuk yıl veya daha uzun süre düzenli olarak kullanmak, Alzheimer olma riskini üçte bir oranında artırıyor.

DEMANS RİSKİNİ ARTIRIYOR

Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), bu ilaçları her yıl milyonlarca kişiye reçete ediyor. Öyle ki 2022'de 70 milyondan fazla ilaç İngilizlere dağıtılmıştı. Minnesota Üniversitesi'nden Dr. Kamakshi Lakshminarayan konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bu ilaçların uzun süreli kullanımıyla ilişkili olarak daha yüksek bir demans riski bulduk. Reflüyü tedavi etmenin çeşitli yolları olsa da farklı yaklaşımlar herkes için işe yaramayabilir. Bu ilaçları alan kişilerin herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorlarıyla konuşmaları önemli. Çünkü bu ilaçları aniden durdurmak daha kötü semptomlara neden olabilir."

BAĞIRSAK VE AKCİĞER ENFEKSİYOLARINA SEBEP OLABİLİR

Önceki araştırmalar mide ilaçlarının uzun süreli kullanımını inme, kemik yoğunluğunda azalma ve kırıklara, bağırsak ve akciğer enfeksiyonlarına, magnezyum ve vitamin B12 eksiklikleri ve kronik böbrek hastalıklarına sebep olduğunu tespit etmişti. Neurology dergisinde yayınlanan son çalışma, ilaçların demans riskini nasıl etkilediğini inceledi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum