Mezar taşları da akıllı telefonlara uyum sağladı

Mezar taşları da akıllı telefonlara uyum sağladı

Bugünlerde hemen herkesin elinde olan akıllı telefonlar mezar taşlarını da etkiledi.

İsveç’te başlatılan yeni bir uygulama ile mezar taşlarında QR kod uygulaması başlatıldı. QR, Türkiye de kare kod uygulaması olarak da anılabiliyor. Bu uygulama sayesinde yer darlığından dolayı mezar taşlarında yer almayan bir çok bilgi veya yazı ziyaretçinin hizmetine sunuluyor. 

Dijital kameralı akıllı cihazların yaygınlaşmasının da etkisiyle İsveç’te cenaze işleri için hizmet veren bir çok şirket talep durumunda mezar taşlarına ölen kişi hakkında bilgi, fotoğraf, görüntü içeren internet sayfasına yönlendiren barkod da işliyor.

İsveç Cenaze Büroları Birliği (Sveriges Begravningsbyråers Förbund) Başkanı Ulf Lernéus, daha önce yer darlığından sadece ölen kişinin isim, doğum ve ölüm tarihlerinin yer aldığı mezar taşlarında artık bu QR kodu sayesinde istenilen bilginin paylaşılabildiğini söyledi.

Mezar taşları üzerinde QR kodlarının akıllı telefonlara indirilen aplikasyonlar vasıtasıyla rahatlıkla okunabildiğini kaydeden Lernéus, “Kodu scan ettiğinizde ölü hakkında, yakınlarının karar verdiği resim, müzik, görüntü, aile ağacı gibi bir çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.

QR KOD NEDİR?

QR kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 

Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur. Otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR kodu, Japonya ve Güney Kore'de oldukça yaygın kullanılmaktadır.

Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-posta adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS'ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir. 

Cihan

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.