Mevlana'nın torunu: Sema ayini zikirdir, abdest, namaz lazım

Mevlana'nın torunu: Sema ayini zikirdir, abdest, namaz lazım

Hepimizi, en çok da aile olarak bizi üzen; semanın sağda solda bir folklorik öge gibi oynanması

Mevlana Celaleddin Rumi'nin 22. kuşaktan torunu, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru, "Sema ayini manevi bir ritüeldir. Bir zikir şeklidir" dedi.

1925'te Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile Mevlevihanelerin kapatıldığına dikkati çeken Bayru, semanın ulu orta her yerde yapılamayacağını, bunun engellenmesi için çıkarılmış 3 genelge bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"Sema ayini manevi bir ritüeldir. Bir zikir şeklidir. Ancak insanlarımızın bu konuda daha fazla bilinçlendirilmesi lazım. Hepimizi, en çok da aile olarak bizi üzen; semanın sağda solda bir folklorik öge gibi oynanması. Folklorumuza, gelenek ve göreneklerimize elbette saygımız var. Ancak semanın manevi bir ritüel olduğu unutulmamalı. Semazen, Ayin-i Şerif'e çıkmadan önce abdestlidir, vakit namazını kılmadıysa onu kılar; kıldıysa 2 rekat şükür namazı kılar. O şekilde semaya başlar. Sema ayini, baştan sona nefsin temizlenmesini anlatır. Semazen her çark atışında 'Allah' diyerek sema eder. Kına gecesi, düğün ve dükkan açılışlarında sema yapılması üzücü. İnsanların, bunun esas manasını bilseler yapmayacaklarını düşünüyorum. İnşallah hep birlikte bu bilince varır, bu üzücü durumdan kurtulmuş oluruz."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.