Mevlana İslamdan uzakmış gibi lanse ediliyor

Mevlana İslamdan uzakmış gibi lanse ediliyor

Yrd. Doç. Dr. M. Cüneyt Gökçe, "Mevlana’nın, İslam’dan bağımsız biriymiş gibi lanse edilmeye çalışılmasının yanlış olduğunu söyledi."

Harran Üniversitesi Aydın Genç Öğrenci Topluluğunun organize ettiği İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Cüneyt Gökçe’nin sunduğu “Mevlana’yı Doğru Anlamak” konulu konferans, üniversitenin Osmanbey Yerleşkesinde gerçekleşti.

Mevlana’yı doğru anlamak lazım diyen Cüneyt Gökçe, Mevlana ile ilgili bir takım açıklama ve yorumların, İslamiyet ve Hz. Peygamber (asm) göz önünde bulundurulmadan yapılması ve sanki Mevlana’nın, İslam’dan bağımsız biriymiş gibi lanse edilmeye çalışılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Dünya sınavının başarıyla verilmesi için yüce Allah’ın rehberler gönderdiğini dile getiren Gökçe; “İnsanoğlunun bu dünyaya gönderilişinin temel amacı baş başa bırakıldığı sınavı başarıyla bitirmesini sağlamaya yönelik tavırlar sergilemesidir. Kuşkusuz bu sınavı başarabilmesi, hakkı batıldan, iyiyi kötüden ve güzeli çirkinden ayırt edebilmesine bağlıdır. Yüce Yaratıcı’nın görevlendirdiği rehberler bu hususta yol göstericidir” diye konuştu.

MEVLANA, İNSAN ODAKLI DÜŞÜNCEDİR

Mevlânâ’nın düşünce dünyası incelendiği zaman odak noktasının insan olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. M. Cüneyt Gökçe; “Mevlânâ eserlerinde insanlığa, mükemmel insan, güzel ahlak sahibi, dürüst, çalışkan, alçak gönüllü, hoşgörülü; kısaca örnek insan olmanın yollarını anlatır. Mevlâna, Hz. Muhammed (asm)’den aldığı değerler çerçevesinde insanlara sevgi yolunu göstermeye çalışır. Bu anlatımlarında da Hz. Muhammed (asm)’den sıkça örnekler verir. Neredeyse her hikâyesinde bir hadis-i şerife gönderme yapar ve şahit gösterir. Mevlana, inanç dünyasını berraklaştırarak her yönüyle Yüce Allah’a, Hz. Peygambere ve Kur’an’a bağlı olduğunu net ifadelerle dile getirir” diyerek sözlerini tamamladı. 

Kaynak: sanliurfa.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.