Mevlana Halid Hazretleri (3)

Mevlana Halid’in vefatından yirmi gün sonra Şeyh Abdülkadir Dimlani hazretleri güzel ve takva sahibi bir zattan şu güzel rüyayı nakletmiştir: “Kendimi Muyiddin-i Arabi hazretlerinin mescidinde  gördüm. Şeyh–i Ekber hazretleri kabrinden çıkıp bir hizmetçisiyle birlikte mescide gittiler. Yanındaki hizmetçisine kabirden çıkmalarının sebebini sorduğumda şöyle cevap verdi.

Şeyh Muhiddin Arabi hazretleri Kasiyyun Dağına teşrif edip Mevlana Halid hazretleriyle görüşüp selamlaşmak istediklerinden kabirlerinden çıktılar. Rüya sahibi diyor ki  “Ben de Şeyhi Ekber hazretlerine tabi oldum ve zikri geçen Til kasabasına geldik. Zirvesinde daha önce benzerini görmediğim binalar vardı. Mevlana Hazretleri Muhittin i Arabi hazratlerini karşılamak için hızla hareket ediyordu. Karşılaştıklarında kucaklaştılar ve bir yolcunun seferden dönüşü gibi birbirlerine selam verdiler. Şeyh, Mevlana Halit’e azarlar bir şekilde “Neden bu kadar geciktiniz?” dedi . Bunun üzerine Mevlana Halid Hazretleri  şöyle buyurdular “Meşguldüm, Cenabı Hak bana sekiz cennet kapısını açtı  ve her bir kapının önünde benim etbaımdan birinin oturmasını emir buyurdu.Onlar taundan vefat edenleri cennete sokacaklardır. Rüyayı anlatan zat diyor ki  bir ara sekiz cennetin kapısından baktım  ki cennetin sekiz kapısı da açılmış. İçi öyle güzeldi ki vasfedenler onun vasfından ve övücüler onun övgüsünden aciz kalırlar.”

Bir zat rüyasında Mevlana Halid hazretlerinin uçtuğunu görür. Bir ara onu Efendimizin yanında sevinçli ve neşeli olarak görürler. Ashabı kiram gelip Peygamberimizle birlikte Til tepesindedir, Mevlana Halid ‘in yanında otururlar. Bazısı ayakta bazısı da oturmaktadır. Mevlana Halid rüyayı görene der” Eğer bana dünya ve içindekileri verecek olsalar Rabbim’in fazlı ile keremi ile  ikram olunduğum ilahi nimetlerin  zerresini terk edip yarım saatliğine bile olsa dünyaya dönmeyi istemem.”

Bir müridi onu rüyasında görür. “Mevlana Hazretlerini benzersiz bir taht üzerinde gördüm. Birçok  kimse  tam bir edeple karşısında bekliyorlar gördüm. Gidip ellerini öptüğümde  tebessüm ettiler. “Efendim benden razı olun , dediğimde “Biz sizden razıyız dediler” Ona Efendim kulunuz da sizden razıdırlar, siz de kulunuzdan razı olun” dedim. Bu sefer ben senden razı değilim buyurdular”Razı olmamanızın sebebi nedir “ diye sordum. “Vefatımda virdini terk ettin . Bundan dolayı senden razı değilim” buyurdular. Ben “ Efendim  Allah’a yemin ederim ki bundan sonra virdimi terk etmem “ dedim. Nur talebelerinin virdi Risaledir, tesbihattır, sünneti seniyyedir. Üstad tarikatı Muhammediye dediği tesbihatı en zor durumlarda bile terk etmez  ve talebelerinden tekasül edenleri iyi karşılamaz. 
Mevlana Hazretleri müridine “virdini terk etmediğin sürece senden razıyım” der. Cuma günleri de ziyaretime gel“ der. Nur talebeleri de özellikle nurlarla iştigalleri ve hizmetle meşguliyetleri Üstadın da onlardan memnuniyetini gösterir.

Abdullah Dihlevi Hazretlerinin Mevlana Halit Hazretlerine verdiği hilafetname
“irşat dairesinin kutbu  , din ülemasının serdarı ve hakkelyakini talep edenlerin yeganesi olan  Hz Mevlana Halid  memleketinden yüce Nakşibendi tarikatı için bu fakirin yanına geldi ve ülfet  duyduğu şeyleri terk ederek Allah’ın zikri ile meşgul olup tam bir gayret ve ciddiyetle on ay kadar halvette kaldı. Noksan sıfatlardan münezzeh olan  Cenabı Hakkın  inayet ve ihsanlarına  şükürler olsun ki  büyük pirlerin kudsi vasıtalariyle  tarikatın derecelerine terakki etti. Bilhassa huzur yaddaşt emir aleminin latifelerini tehzib etme , fena fillah ve beka billeh makamlarını haiz olup vecd ile iki cihanda saadete  ulaştılar.
Aynı şekilde varlık aleminin seyrini  , latifelerinin nurlu keyfiyet ve hallerini  heyet  vahdaniyede  müşahade ettiler. Süluklarında akan feyiz ve sirayet eden nur sahibi Abdullah Dihlevi  el Müceddidi Hazretlerinin  feyzi kendisinde ziyadesiyle hasıl oldu. Batınları nurlu ve hoş kılınıp tarikatın kemaline eriştiler.

Bundan sonra taliplerin terbiyesine seçilmiş biri olarak halifelik icazeti verdim. Yine Kadiriyye, Ziştiyye, Sühraverdiye  ve Kübrevi’ye gibi tarikatlardan icazet verdim. Bu tarikatlarda onun eli benim elimdir ve o benim vekilimdir. Benim pirlerimin halifesidir. Onun razı olduğu şey bizim razı olduğumuz şeydir. Ona muhalefet eden bize muhalefet etmiş olur. Sünnet-i Seniyyeye ittiba ile zikre devam etmesi, rabıta, murakebe ve tevhidle hemhal olması, bidatlardan kaçınarak  sabır, tevekkül, teslimiyet ve Allah rızası ile ganimetlenmesi  ilimle meşgul olup hadis tefsir ve tasavvuf  ile batınını tasfiye etmesi  ve taliplerin başlangıç hallerinde  onlara şefkatli bir baba gibi  muamele etmesi  hususunda kendisine icazet verdim. Cenabı Haktan bizim ve tüm din kardeşlerimiz için  afiyetlerin devamını dilerim.“

Halidi Hazretlerinin Necip Paşa’ya gönderdiği mektup.
Miskin ve garip  Halit’den  ihlaslı ve sevgili dostu  Necip Paşa’ya
Hayat dolu ve canlara safa bahşeden miski anberden daha hoş kokulu selamımla selam ederim. Birçok edebi hususu içine alan ihlas ve muhabbet dolu mektubunuz elime ulaştı. İstikamet ve ihlas üzere olmaya devam ediniz. Çünkü bunlar kıyamet günü  sermaye ve kazancın  en güzelidir.Tazarru ve pişmanlıkla günahlardan istiğfar etmekten gafil kalmayınız. Alçak olan dünyanın tuzaklarına aldanmayınız. Zira dünya  lanetli şeytanın ve nefsi emarenin tuzağıdır. Din ehli dünyanın hakikatını aynel yakin olarak gördüklerinden  onların yanında dünyanın hiçbir yeri  ve kıymeti yoktur.

İmam Buhari Hazretleri  İbn-i Ömer RA şöyle dediğini rivayet etmiştir. Resulullah omzumdan tuttu ve buyurdular.
Allah bize yeter ve  O ne güzel vekildir.
Kulların en zayıfı
Halid en Nakşibendi el Müceddidi”

Meşhur devlet adamımız Kececizade İzzet Molla Mevlana Halid için bir kaside ve mehdiye yazmıştır.  Bazı mısraları
Bir mükmil-i din şimdi eyledi ikmal-i din
Şeyh
Halid’dir ül –i ruhsarı millet-i halidin
Asitan-i huld –i cennet Fedhullaha halidin
Şah-ı Abdullah-ı Azam  yani Kutb-i Dihlevi
Bir çerağı ile verdi aleme bu pertevi
Gülşen-i firdevse  döndü serbeser dünya evi
..
Karı daim isri ashab-ı Resule iktifa
Kesbi bu bender ki fanide terk-i masiva
Halidilerdir fesad-ı ümmeti tathir eden
Daim Elhi sünteti cennet ile tebşir eden
İntisabım var ezelden şüphesiz dergahına
Münkeşif oldu dil-i zarım  dil-ı agahına
 

Kaynaklar:
ElHac  Hasan Şükrü , Şems ü Şumus, İstanbul 2012, S Y
İbrahim Fazih Haydari , Mecd üd Talid, İstanbul 2011, S Y
Mevlana Halidi Bağdadi, Halidiye Risalesi , İstanbul 2011 S Y  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.