Mesih İsa, tıpkı amcan ve dayın gibi bir Filistinliydi

Mesih İsa, tıpkı amcan ve dayın gibi bir Filistinliydi

Hristiyan din adamı Manuel Musallam, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin halkının İsrail işgali nedeniyle yaşadığı sıkıntılara dikkati çekiyor.

"Kudüs'te Adalet ve Barış için Dünya Halk Meclisi" Başkanı Peder Musallam (83), Ramallah'ın kuzeyindeki Birzeit beldesindeki evinde yılbaşı kutlamaları kapsamında alışılmışın dışına çıkarak bir çadır kurdu.

Çadırı, "Mesih İsa'nın İltica Mağarası" şeklinde tanımlayan ve her bir Filistinli mülteciyi temsil ettiğini belirten Musallam, bu yıl evinde kurduğu bu çadırla vatanından çıkarılan ve sığınmacı olarak sıkıntılı bir yaşama mahkum edilen Filistin halkının içinde bulunduğu duruma dikkati çekmek istediğini söyledi.

Çadırı, ışıklarla, Filistin halkının geleneksel simgeleri, ile süsleyen Musallam, "Mesih (İsa), fakirlik, zulüm ve iltica gibi şartlarda yaşamış bir Filistinli idi. Bugün Filistin halkı da aynı şartlar altında yaşıyor. Bu çadır da Filistinli mültecilerin hikayesini anlatıyor." dedi.

Çadırın başına topladığı akraba çocuklarına Mesih'in hikayesini, sığınmacılığı ve Nekbe'yi (Büyük Felaket) anlattığını aktaran Musallam, "Çocuklara diyorum ki; Mesih, tıpkı amcan ve dayın gibi bir Filistinliydi. Hepimiz zulüm gören mültecilerdeniz. Daha sonra da onlara Filistinli mültecilerin hikayesini anlatıyorum ve onlardan mültecilere dua etmelerini istiyorum. " ifadelerini kullandı.

Musallam, iltica hikayelerinin psikolojik olarak kendisini de çok etkilediğini, erkek ve kız kardeşleri ile bazı akrabalarının evlerinden zorla çıkarılıp göçe zorlandığını anlattı.

Uluslararası toplumun "taraflı" tavrına tepki

Uluslararası toplumun İsrail'in tarafını tutan ve Filistinlilerin acılarına aldırış etmeyen tavrına tepki gösteren Musallam, şunları söyledi:

"Mesih, Filistin'de doğdu. Bu, üzerinde bulunduğumuz toprakların, barış toprakları olduğu mesajıdır. Ancak Filistinliler bugün, bu topraklarda acı çekiyor; savaş, yıkım görüyor; korkuyor. Bugün bu topraklarda barış kalmadı. Filistin halkı haklarını almadan da barış gelmeyecektir."

Hristiyan din adamı, kurduğu çadırla dünyaya, "İşkence altındaki Filistinlilere ne yardımınız oldu?", "Barış mesajı nerede?" mesajı verdiğini kaydederek, "Ayrıca dünyaya diyoruz ki: Nefret ektiniz. Bu yüzden şerden başka bir şey biçmedik. Filistin meselesiyle ilgili aldığınız hiçbir kararı da uygulamadınız." ifadelerini kullandı.

Musallam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hristiyan kimseye saygı göstermeyen Kıyamet Kilisesi'ne de Doğuş (Mehd) Kilisesi'ne de saygı göstermez. Müslüman'a saygı göstermeyen Mescid-i Aksa'ya da saygı göstermez. Bu dünyaya bir tepki mesajıdır. Onlara 'Yeter' diyoruz."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum