Meşhur fotoğrafta yer alan Nur talebelerinden Ahmet İhsan Genç vefat etti

Meşhur fotoğrafta yer alan Nur talebelerinden Ahmet İhsan Genç vefat etti

İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciun

Ömer Özcan-Risale Haber

Kadim Risale-i Nur talebelerinden Antepli Ahmet İhsan Genç ağabey dün akşam İstanbul’da vefat etti. Cenaze namazı bugün (20 Şubat 2020 Perşembe) ikindi namazına müteakiben Fatih Camiinde kılınacak.

Ahmet İhsan Genç Kimdir?

1930 Antep doğumludur. Antep’te Risale-i Nur hizmetleri ilk defa Ahmet İhsan Genç vesilesiyle başlamıştır. Nazım Gökçek, Feyzi Allahverdi, Necmeddin Şahiner gibi Risale-i Nur’un kahraman talebeleri onun tedrisinden geçmiştir. 

ali-ihsan-genc.jpgAnkara’da 1958 yılında bir Risale-i Nur davasından beraat alan ağabeylerle beraber çekilen fotoğrafta, Ahmet İhsan Genç en öndeki sıranın, en sağında gözlüklü olarak görülmektedir. Elini M. Emin Birinci ağabeyin omzuna koymuş. Ancak mahkemeye dâhil değildi, yargılanıp beraat eden ağabeyleri ziyaret etmek için gitmişti. 

(Ahmed İhsan Genç kamera ile kaydedilen bütün hizmet hatıralarını Ömer Özcan’a anlatmıştı.) 

Yazar ve şair

Yazı ve şiirleriyle de bilinen Ahmet İhsan ağabey İttihat, Yeni İstiklâl, Bugün, Milli Gazete, Zafer ve İslami Hareket dergisi gibi çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazmıştı. Aynı zamanda Milli Nizam Partisi'nin (MNP) kurucularındandı.

Yayınlanan şiir kitapları: Işık Dalgaları (1959), Şanlı Yurt Gazi Şehir.  
Kitapları: Kuş Sütü (2005), Şükürname, Duâ, Hamdiye, Nurlar, Bizde, İbadet, Azîm Allah ile Alışverişimiz, Sığınmak, Sevgi-Muhabbet.

Bu Tarihi Fotoğrafların Çekilme Hikâyesi

10 Eylül 1958 tarihinde, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Av. Bekir Berk’in yaptığı son müdafaadan sonra bütün ağabeyler beraat etmiştir. (Bu dava Av. Bekir Berk’in girdiği ilk nurculuk davasıdır.)

Zannedilenin aksine fotoğraflarda görülen 19 ağabeyin tamamı 1958 Ankara Mahkemesinin maznunu olmayıp, sadece 10 ağabey mahkemelik olmuş ve hapis yatmıştır. Ağabeylerin tahliyesi 4 Temmuz 1958’de gerçekleşmiştir.

10 Eylül 1958 tarihi ise ağabeylerin tamamının beraat ettiği gündür. Aynı gün Salih Özcan’ın teklifiyle ağabeylerin tamamı mahkemenin tam karşısında bulunan “Foto Aile” ye giderek, topluca dört kare fotoğraf çektirmişlerdir. 

Daha sonra Ulus Denizciler Caddesi’nde bulunan Salih Özcan’ın çıkardığı Hilal Mecmuası’nın yazıhanesine gidilmiş ve orada hizmet meseleleri görüşülmüştür. Fotoğraflar, ilk defa Salih Özcan’ın yayınladığı Hilal Mecmuası’nda aynı aylarda neşredilmiştir. (Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor)

agabeyler-002.jpg
1958’de Ankara’da hapis yatan Risale-i Nur talebeleri, avukatları ve misafirleri:

Üst sıra soldan: Cemaleddin Günel, Ahmet Kalgay Ural, Bayram Yüksel, Salih Özcan, Kıbrıslı İzber Hikmet Ağalar, Mehmet Ziver (Zübeyir) Gündüzalp, Mehmet Özkan.

Orta sıra: Tâhirî Mutlu, Av. Mustafa Egemen, Av. Bekir Berk, Av. Vecihi Işık, Süleyman Rüşdü Çakın.

Alt sıra: Mustafa Cahid Türkmenoğlu, Mustafa Sungur, Bekir Samî Hocaefendi, Mehmed Said Özdemir, Mehmet Emin Birinci, Ahmet İhsan Genç.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum