Mescid-i Aksa'ya zorla girdiler!

Mescid-i Aksa'ya zorla girdiler!

Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın avlusuna son bir yılda 14 binden fazla İsraillinin zorla girdiği bildirildi.

"Kudüs ve Mescid-i Aksa Medya Merkezi" isimli Filistinli sivil toplum kuruluşu tarafından yayınlanan rapora göre, 2015 yılında Mescid-i Aksa'nın avlusuna 14 bin 64 İsrailli girdi. Aksa'nın avlusuna zorla giren bu kişilerin 12 bin 256'sının Yahudi yerleşimci, bin 56'sının istihbaratçı, 445'inin ordu mensubu, 307'sinin ise polis ve İsrail Anika Kurumu çalışanı olduğu belirtildi.

Mescid-i Aksa'nın avlusuna giren İsrailli sayısının 2014 yılında 14 bin 952 olduğu hatırlatılan raporda, Aksa'ya yönelik baskınların özellikle Yahudi bayramlarında arttığının altı çizildi.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs'ü 1967'de işgal etti. Bu tarihten itibaren 2000 yılına kadar, Ürdün'e bağlı Mescid-i Aksa Vakfı, Harem-i Şerif'in yönetiminde tek söz sahibi oldu. Müslüman olmayan turistlerin Aksa'nın avlusuna düzenledikleri ziyaretler de Aksa Vakfı'nın kontrolünde gerçekleşti.
İsrail'in eski Başbakanı Ariel Şaron, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla Mescid-i Aksa'yı ziyaret edince İkinci İntifada başladı. Ayaklanan Filistinliler, Şaron'un kutsal Mescid-i Aksa'ya girmesini protesto etti. Aksa Vakfı, Şaron'un ziyaretine tepki olarak bu ziyaretleri yasakladı ve İsrail'in "ziyaretlerin yeniden başlaması" yönündeki taleplerini reddetti. Bunun üzerine Nisan 2003'te, İsrail hükümeti, Aksa Vakfı'nın itirazına rağmen Müslüman olmayan turistleri tek taraflı olarak Harem-i Şerif'in avlusuna almaya başladı. O tarihten bu yana Mescid-i Aksa'nın statüsü Müslümanların aleyhine bozulmuş oldu.

İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri polis korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal İsrailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğuna inandıkları Harem-i Şerif'in kendileri için de ibadete açılması çağrısında bulunuyor. İsrail yönetimi ise Aksa'nın avlusuna girmesine izin verdiği Yahudilerin burada ibadet etmesine müsaade etmiyor.

İsrail'in sürekli artan sayıda radikal Yahudi yerleşimciyi Aksa'ya alması ve Müslümanların girişine sınırlamalar getirmesi, Harem-i Şerif'in de tıpkı daha önce El Halil şehrindeki Hazreti İbrahim Camisi'nde olduğu gibi Müslümanlar ile Yahudiler arasında bölünmek istendiği yönündeki endişeleri artırıyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.