Mersin, mermer ihracatında ismini dünyaya duyuruyor

Mersin, mermer ihracatında ismini dünyaya duyuruyor

Türkiye'de sebze ve meyve yetiştiriciliğiyle öne çıkan Mersin'in Silifke ilçesi, Uzakdoğu ve Arap ülkelerine mermer ihracatıyla da adından söz ettiriyor.

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, tarım sektöründe saygın bir yere sahip ilçenin son yıllarda mermer ihracatında da adını tüm dünyaya duyurmaya başladığını söyledi.

Yaklaşık 10 yıl önce üretimine başlanan mermerde önemli bir noktaya gelindiğini anlatan Kaynar, "Çıkarılan mermerleri Çin, Hindistan, Irak, Kıbrıs gibi ülkelere ihraç ediyoruz. İhracattan 30-35 milyon dolar döviz girdisi sağlanıyor. Silifke bej mermeri olarak dünya literatüründe yerimizi almış bulunmaktayız. Gerçekten bugün çok kaliteli mermerler üretmekteyiz" diye konuştu.

Kaynar, ilçe genelinde 8 mermer ocağı ve 18 mermer fabrikası olduğunu, buralarda yaklaşık bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

"Pazarlama sıkıntımız yok"

Silifke Organize Sanayi Bölgesi'nde mermer fabrikası işletmeciliği yapan Murat Demir de bej rengi mermerleri blok halinde alıp işledikten sonra yurt içi ve yurt dışına sattıklarını belirtti.

İlçede üretilen mermerlerin iç ve dış mekan projelerinde kullanıldığını vurgulayan Demir, "Silifke'de genel olarak bej mermer kesiyoruz. Pazarlama sıkıntımız da yok. Bölgede istihdama katkı sağlıyoruz" dedi.

Mermer ocağı sahibi Ahmet Muhsin Bingöl ise Silifke mermerinin kaliteli ve farklı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bej mermeri ihracatı konusunda büyük bir pay yakaladıklarını anlatan Bingöl, "Genellikle blok bazında ihracatta en büyük alıcımız Çin. Daha sonra Hindistan ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkeleri geliyor. Ayrıca Ortadoğu ülkelerine de belirli şekilde ebatlandırılmış blok mermer gönderiyoruz. Aynı zamanda Türkiye ve bölge bazında iç piyasada büyük bir potansiyel yakalamış durumdayız" ifadelerini kullandı.

Bingöl, Silifke mermerinin dünya pazarlarında yeni olmasına rağmen, pazar payını sürekli artırdığını, ocaklarda 3 vardiya çalışarak üretim yaptıklarını kaydetti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.