'Mendil satan eller' geleceğe hazırlanıyor

'Mendil satan eller' geleceğe hazırlanıyor

Van'da çocukların sokakta çalıştırılmasının önlenmesi amacıyla başlatılan uygulama ile ulaşılan çocuklar, "Çocuk ve Gençlik Kampüsü" projesi kapsamında oluşturulan merkezde hayata tutunuyor.

Sokaklarda mendil satan, kavşaklarda araba camlarını silen, risk altında çalışan, çalıştırılan veya dilenen çocukların korunması ve topluma kazandırılması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından örnek bir proje geliştirildi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının da (DAKA) destek verdiği "Çocuk ve Gençlik Kampüsü" projesi kapsamında oluşturulan mobil ekip, kentin farklı noktalarında risk altında çalıştırılan 200 çocuğu tespit ederek ailelerine ulaştı. Uzman ekibin aileleri ikna etmesiyle çocuklar, sokaktan çekilerek psikososyal destek hizmetlerinin ardından okula yönlendirildi.

Çocukların sokaklara dönmemesi ve geleceğe daha iyi hazırlanması amacıyla Büyükşehir Belediyesine bağlı atıl durumdaki bina, içerisinde farklı oyun gruplarının olduğu spor odası, robotik kodlama, sanatsal aktiviteler sınıfı ve eğitici kursların bulunduğu tam donanımlı merkez haline getirildi.

Daha önce günlerini sokaklarda geçiren çocuklar, şimdi hem okuyor hem de boş zamanlarında bu merkeze gelerek geleceğe hazırlanıyor.

"Çocukları sokaktan tamamen çekiyoruz"
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Çohaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl başlatılan proje kapsamında sokakta çalıştırılan çocukları sosyal hayata kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Tespit edilen çocuklara sosyo-ekonomik destek sağlayarak okula kazandırdıklarını anlatan Çohaz, "Sokakta çalıştırılmamaları için çocuklarımızı merkezimizde çeşitli kurslara yönlendirdik. Burada resimden tutun da yüzme kursuna kadar çeşitli faaliyetler gerçekleştirerek onları sokaktan tamamen çekiyoruz. Bununla eğitimlerine de önemli katkı sunuyoruz. Daha önce bölgemizde böyle bir hizmet yoktu. Bunun devamını sağlayacağız." dedi.

Projenin çeşitli kültürel, sosyal ve sanatsal faaliyetler içerdiğini anlatan il müdür yardımcısı Cahit Eldemir de, "Merkezimizde çocukların ilgi ve seçimleri doğrultusunda tercihler yaptık. Bu da başarıya ulaşmamızda önemli bir etken oldu. Çocuklarımızın sokakta çalıştırılmasıyla oluşan merhamet duygusunun zayıfladığını gördük. Bu merhamet duygularını da güçlendirmek anlamında çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürüttük." diye konuştu. 

"Amacımız sokaklarda çalışan çocukların olmaması"
Eldemir, çocukların ve ailelerinin projeden çok memnun olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Çocuklarımızı sokakta çalışırken gördüğümüzde çok üzülüyorduk. Bu nedenle bu yönde bir çalışma yürütmeye karar verdik. Bu yola çıkarken çocukların yerinin sokak değil, ailenin yanı ve özellikle eğitim hayatına devam etmesi olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızı da bu çerçevede yürüttük. Çok büyük mutluluk verici ki tespit ettiğimiz çocukların yüzde 95'inin artık sokaklarda çalışmadığını görüyoruz. Çocukların eğitimlerine daha düzenli devam ettiğini tespit ettik. Birçok çocuğumuzun da açtığımız faaliyetlerde çok iyi başarılar elde ettiğini fark ettik. Bu çocuklara fırsat verilirse iyi şeyler yapabileceğini gördük. Bu anlamda sokaklarda çok önemli bir azalma var. Amacımız artık sokaklarda çalışan çocukların olmaması."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.