Menderes'in idam sebebinden biri de Osmanlıdır

Menderes'in idam sebebinden biri de Osmanlıdır

Sultan İkinci Abdülhamid'in torunu Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu konuştu

Osmanoğlu, Yıldırım Belediyesinin Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Dedem Sultan Abdülhamid Konferansı"nda, sadece kendisinin değil, tüm Türklerin Sultan İkinci Abdülhamid'in torunu olduğunu söyledi.

"Bizler kandan, sizler candan torunusunuz" diyen Osmanoğlu, Sultan İkinci Abdülhamid'in hiçbir evrağı abdest almadan imzalamadığını, abdestsiz uyumadığını, bu durumun kendisini çok etkilediğini dile getirdi.

Osmanoğlu, "Dedemizden kalan sadece seccadesi var. Kendisinin yıllarca üzerinde namaz kıldığı seccade, hatta alnının izi çıkmış. Yabancı elçiler ziyarete geldiğinde sol cebinde taşıdığı 'H' harfi işli mendili de var. Yabancı elçi geldiği zaman kendisi mendili eline alır ve elini silerdi. Bunu niye yaptığı sorulduğunda, 'Onlardan bize bir şey bulaşmasın' cevabını verirmiş" ifadesini kullandı.

Osmanlı ailesinin 3 Mart 1924'te sürgüne gönderildiğini anımsatan Osmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kimi Almanya, Amerika, Fransa, İngiltere'ye, kimi de Mısır ve Suriye'ye gitti. Buralara göndermelerinin sebeplerinden biri, Osmanoğlu ailesinin bir daha bir araya gelmemesidir. 'Devlet-i Aliyye kurulmasın' isteniyordu. Abdülkerim Efendi, son halife aslında. Kendisine Japonya'dan ve Türkmenistan'dan teklifler geliyordu. Bu tekliflerden birini kabul etti ve Amerika'ya gitti, yeğeni ile görüşmeler yapmak üzere. Burada yeğenini markete gönderirken otel odasında namazını eda ettiği sırada bir kişi, tam başının arka kısmından silahla ateş etti ve şehit edildi. Sonra tabii buradan kaçanı görüyorlar, çekik gözlü bir bayan. Çin istihbaratı ama hangi devlete çalıştığını bilmiyoruz tabii ki.

Fransa'ya giden bir şehzade, 12-13 yaşlarında... Sürgüne gidiyor. Ne yapacağını ve nasıl giyineceğini bilmiyor. Trenden indiği ilk gün bu şehzade bankta yatıyor. Aynı şehzade araba yıkıyor. Bir şehzade, otel odasında hizmetçi olarak çalışıyor. Başka bir şehzade, başka bir ülkede sadece kendi gelirini elde etmek için helal yoldan para kazanmak için birtakım işler yapıyor. Her işinde başarısız oluyor. Genç yaşta bir türlü kendini sevdiremiyor, iyi işler yapamıyor. Bu sefer 'Ben ringe çıkayım' diyor. Yalnız bu şehzade, belki 3 günde bir yemek yiyor. Sonuçta sürgün hayatı yaşıyor. O kadar gardı düşük bir şehzade, maalesef ringe çıktıktan sonra ilk yumrukta nakavt oluyor." 

"Rahmetli dedemizin hanımı Fransa'da bulaşık yıkıyor" diyen Osmanoğlu, "O zamanın Başbakanı Adnan Menderes, Türk elçisine 'Bu şahsı bulacaksın ya da istifa mektubunu bırakacaksın' diyor. Daha sonra 'Efendim, biz bulduk' diyor. Ertesi gün uçağa binip babaannemizin yanına gidiyor ve 'Ben, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıyım, sizi kendi topraklarınıza, memleketinize almaya getirdik' diyor. O sırada babaannemiz sevincinden yere düşüyor ve geliyor. Adnan Menderes'in idam sebebinden biri de budur aslında" değerlendirmesinde bulundu.

Osmanoğlu ailesinden imkanları iyi olmayanların halen yurt dışında yaşadığını vurgulayan Osmanoğlu, "O insanlar emin olun çok üzülüyor. Yurt dışında yaşamaya razı değiller. Biz isteriz ki bütün Osmanoğlu ailesi gelsin, hep beraber olalım" diye konuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum