Memur-Sen'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması yayımlandı

Memur-Sen'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması yayımlandı

Araştırmaya göre, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 399, yoksulluk sınırı ise 3 bin 732 lira olarak belirlendi.

Memur-Sen tarafından her ay yapılan açlık-yoksulluk araştırmasının ağustos ayı rakamları açıklandı.

Buna göre, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 399 lira 30 kuruş, yoksulluk sınırı ise 3 bin 732 lira 37 kuruş olarak belirlendi.

Yapılan araştırmaya göre giyim madde fiyatlarında düşüş yaşanırken; gıda, ısınma, barınma, sağlık, ulaşım, haberleşme, kişisel temizlik ve bakım, eğitim-kültür, çevre ve su fiyatlarında artış olduğu gözlendi.

Temmuz ayına göre Ağustos ayında gıda maddesi fiyatlarında ortalama yüzde 1,02'lik bir artış oldu. Ağustos ayında göze çarpan en büyük artış ise yüzde 29,73 artışla salatalık, yüzde 27,74 artışla kiraz fiyatlarında yaşandı.

- Giyim fiyatlarında yüzde 2'lik azalış

Ağustos ayında Temmuz ayına göre giyim fiyatlarında ortalama yüzde 2,12'lik bir azalış gözlenirken, en çok göze çarpan düşüşler yüzde 7,37 azalışla kadın ceketi, yüzde 6,81 azalışla erkek gömleğinde yaşandı.

Ağustos ayında Temmuz ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,12'lik bir artış gözlendi. Aydınlanma fiyatında herhangi bir değişiklik olmadı. Ağustos ayında Temmuz ayına göre barınma fiyatlarında ortalama yüzde 0,72'lik bir artış oldu.

- Haberleşme ve sağlıkta artış

Ağustos'ta Temmuz ayına göre sağlık fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,66'lık bir artış olarak gözlenirken, ulaşım fiyatlarında ise yüzde 0,34'lük bir artış olduğu belirlendi.

Ulaşım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,79 artışla uçak bileti ücreti, yüzde 3,31 artışla araba kiralama ücretinde olduğu kaydedildi. Yüzde 3,8 azalışla benzin, yüzde 2,33 azalışla mazot, ulaşım fiyatlarında yüzde 2,64 düşüş olduğu tespit edildi.

Ağustos ayında Temmuz ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 3,54'lük bir artış olarak yansırken, en göze çarpan değişimin yüzde 11,77 artışla PTT koli gönderme ücreti, yüzde 10,71 artışla mektup gönderme ücreti (aps) fiyatlarında olduğu gözlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,46'lık bir artış gözlenirken, en göze çarpan değişimin yüzde 3,37 artışla misafir kolonyası, yüzde 2,25 artışla tuvalet kağıdı madde fiyatlarında olduğu tespit edildi.

- Eğitim ve kültür fiyatlarında artış

Eğitim-kültür fiyatları da yüzde 1,47 arttı. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Temmuz ayına göre değişimin yüzde 11,61 artışla yazıcı, yüzde 9,11 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,28 azalışla TV yayın masrafları (uydu alıcısı, çanak anten), yüzde 1,16 azalışla spor müsabakalarına giriş ücretlerinde düşüş olduğu tespit edildi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,32'lik bir artış yaşanırken, en göze çarpan değişimin yüzde 0,52 artışla pencere (pvc), yüzde 0,15 azalışla sıhhi teçhizat malzemeleri (musluk) fiyatlarında oldu.

(AA)

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.