Melek insan suretinde gelip yardımcı olabilir mi?

Melek insan suretinde gelip yardımcı olabilir mi?

Bir melek, insan suretinde gelip insanlara yardım edebilir mi veya meleklerin ve cinlerin Hz. Muhammed (asm) geldiği gibi, onlara yardımcı olabilir mi?

Melekler nurani / nurdan, cinler nirani / ateşten yaratılmış ruhani varlıklar oldukları için, asli hüviyetleri ve gerçek mahiyetleri ile insan gözüne gözükmezler. Görme kabiliyetimiz, melekleri görebilecek şekilde yaratılmamıştır.

Ancak Cenab-ı Hak peygamberlerine, melekleri görme kabiliyetini verdiğinden, onlar melekleri hakikî şekilleri ile görebilmişlerdir.

Ayrıca, melekler farklı şekillere girerek görülebilirler.

Şeytan ve kabilesi (cinler) sizi görürler, fakat siz onları göremezsiniz.” (Araf, 7/27) mealindeki ayette cinlerin de aslî mahiyetleriyle insanlara gözükmeyeceklerine işaret edilmiştir.

Ancak, Allah dilerse melek, cin gibi ruhani varlıkları -insan kılığında- temessül ettirir ve de gösterir.

Nitekim Kur'an-ı Kerimde, yer alan, “Melek, (Hz. Meryem’e) tastamam bir insan şeklinde temessül etti.” (Meryem, 19/17. Krş. Âl-i İmran, 3/45) ifadesi, meleklerin insan şeklinde görülebileceğine dikkat çekilmiştir.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri bu ayetin işaretine dayanarak, genel olarak ruhanilerle iletişim kurulabileceğini şu sözlerle ifade etmiştir:

(Bu ayet) misillü bazı ayetler, ruhanilerin temessülüne işaret etmekle beraber celb-i ervaha dahi işaret ediyorlar.” (Sözler, s. 258)

“Evet, her vakit semavattan melaikeleri yere gönderen ve bazı vakitte insan suretine vazeden (Hazret-i Cibril'in "Dıhye" suretine girmesi ve oradaki cemaate de görünmesi) ve ruhanîleri alem-i ervahtan gönderip beşer suretine temessül ettiren, hatta ölmüş evliyaların çoklarının ervahlarını cesed-i misalîyle dünyaya gönderen bir Hakîm-i Zülcelal...” (Mektubat, s. 57)

Madem ki, meleklerin insan suretinde gelmesi mümkündür, o halde insanlara yardım etmeleri de mümkündür.

Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.