Mekke’de Ramazan

Mekke’de Ramazan bütün haşmeti ile devam ediyor. Her bölge ve kıtadan Müslümanlar akın akın geliyor. Her gün artarak kalabalıklaşan Mescid-i Haram dolmuş durumda. İhramlı insanlar pervane gibi Kabe etrafında dönüyor, tavaf yapıyorlar. Tavaftan sonra sa’y için Safa-Merve arasında yedi defa gidip geliyorlar.

Ramazan umresinin sevabının fazla olması, Ramazan ayında amellerin sevabı binden otuz bin katına kadar olması, Mescid-i Haram’da da yüzbin kat olması, sevapların manevi kârını ve miktarını hesaplamak mümkün olmuyor. Cenab-ı Hak, Ramazandaki ibadetin mukabili olan mükafatı ancak kendisinin vereceğini ifade buyuruyor.

İki Ramazan umresinin hac sevabını kazandırması, Ramazanda yapılan umrenin Hz. Peygamber (asm) ile yapılacak hac sevabı verileceği Hadis-i Şeriflerde belirtiliyor.

Mekke’de Ramazan’ın her anı, her ibadeti, çok farklı oluyor. Sahurla başlayan ibadet, tavaf ile devam eder. Milyonlarca insanın elinde Kur’an-ı Kerim herkes Allah’ın kelamını okuyor. Sabah namazı cemaatle kılındıktan sonra tavafa giriliyor. İstirahata çekilenler öğle namazında yine Hareme geliyorlar, vakit namazları kılıyor ve iftarlarını açıyorlar.

Mescid-i Haram’da iftar bir başka oluyor. Mescid-i Haramın dört katı doluyor. Peygamber Efendimizin (asm) usulü olan sofralarda hurma, zemzem, kahve ve çay ikramları yapılıyor. İftardan önce herkes el açıp dua ediyor. Çok güzel bir hava, manevi haz doruk noktaya varıyor.

Yatsı namazı ile teravih hatimle kılınıyor. Her gün iki imam, iki günde bir değişiyor. Dört imam teravih kıldırıyor. Hava sıcak, manevi hava daha da sıcak ve tatlı. Ramazan ayında umreye gelen tekrar gelmek ve bu cemaat-ı kübra ile ibadet etmek istiyor.

Hava sıcak olmakla beraber Arafat, Müzdelife, Mina, Şeytan taşlama yeri, Nur dağı, Sevr dağı, Cennet-i Mualla, Cin Mescidi, Peygamberimizin doğduğu ev ziyaretleri yapılıyor. Gurup başkanları veya diyanet görevlileri kendi gurupları ile beraber tavaf yapıyorlar.

Mekke-i Mükerreme’den selam ve dualar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum