Mehmet dede tarlasını 40 yıldır kara sabanla sürüyor

Mehmet dede tarlasını 40 yıldır kara sabanla sürüyor

Kastamonu'nun Araç ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Mehmet Erim, traktörü olmadığı için yıllardır tüm işlerini öküzleriyle yapıyor.

Karacık köyünde eşi Aynur Erim ile yaşayan Mehmet Erim'in 5 çocuğu da evlenerek köyden ayrıldı.

Hayatı boyunca hiç traktörü olmayan Erim'in tarladaki işlerini yapabileceği 20 yaşında 2 öküzü var. Öküzlerin yaşlı olması nedeniyle bakımlarını titizlikle yapan Erim, onları elleriyle besliyor. Erim, tarlasını öküzleriyle kara sabanla sürüyor.

Mehmet Erim, küçük yaşından beri çiftçilik yaptığını, ilkokulu bitirdikten sonra 30 yaşına kadar hayvan otlattığını söyledi.

Babasından öküzlerle iş yapmayı öğrendiğini anlatan Erim, "Hala bu işe meraklıyım. İçimden gelerek yapıyorum. Ben bu öküzleri buzağıyken aldım, besledim büyüttüm" dedi.

"Kendi canım gibi seviyorum"

Öküzlerinin yaşlı olduğunu belirten Erim, şöyle konuştu:

"Gençliğimde traktör alacak param yoktu. Zaten traktörle ne yapayım, düz arazi de yok. Onu yaptırmaya da bir sürü para gidecek. Bunlar benim evladım gibi. Sabah kalkıp karınlarını doyuruyorum, altlarını temizliyorum, sırtlarını kaşıyorum. 20 senedir ben bu öküzleri çifte koşuyorum. Kendi canım gibi bunları seviyorum. Öküzler 20 yaşında olduğu için çok yormuyorum onları. Bir, iki sene daha yaparım bu işi. 70 yaşıma girdim, gücüm yetmiyor. Bu öküzlerle birlikte ben de bu işi bırakacağım."

Aynur Erim de öküzlerini çok sevdiklerini dile getirerek, "Öküzlerin altını temizleyip toz saçarım yaşa yatmasınlar diye. Evde oturursam daha çok yoruluyorum. Ektiğimiz ekinleri öküzlerle getiriyoruz. Halimden memnunum" dedi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.