Medyayı Yeni Zelanda katliamında şaşırtan faktör

Medyayı Yeni Zelanda katliamında şaşırtan faktör

Diğer yandan ‘olağan dışı’ şekilde medyanın Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan saldırıyı...

Küresel çapta medya araştırmaları yapan Signal AI şirketi yaptığı bir çalışmada, medyanın Müslümanlar tarafından yapılan saldırılar için 'terör' nitelendirmesini daha sık kullandığını ancak aşırı sağcıların düzenledikleri eylemleri 'terörist' olarak adlandırmaya daha az meyilli olduğu sonucuna vardı.

Signal AI son iki yılda düzenlenmiş 11 saldırıyı, 80 farklı dildeki 200 binin üzerinde yazılı, görsel ve radyo haberlerinde inceleyerek analizlerini yaptı.

Söz konusu şirket medya kuruluşlarının radikal İslamcıların yaptığı saldırıları yüzde 78 oranında terörist olarak nitelerken, aşırı sağcıların düzenledikleri saldırıların ise yüzde 24'ünün terörist eylem olarak haberleştirildiği sonucuna vardı.

Diğer yandan ‘olağan dışı’ şekilde medyanın Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan aşırı sağcı saldırıyı terörist olarak haberleştirdiğini; bunda ülkenin başbakanı Jacinda Ardern’in olayın hemen ardından ‘terörist saldırı’ açıklaması yapmasının etkili olmuş olabileceğini vurguladı.

Şirket diğer bir ‘istisnai’ örnek olarak 2018 yılının ekim ayında Pittsburgh sinagoguna yapılan anti-semitist saldırıyı medyanın terör eylemi olarak adlandırdığına dikkat çekti.

Araştırmaya göre medyanın yaşanan saldırıları terör eylemi olarak nitelendirmede ya da tersi bir tutum sergilemede siyasilerin kullandığı dil ve söylemler etkili oluyor.

Signal şirketi son olarak, televizyon ve radyo kuruluşlarının gazete ve internet haberlerine göre daha az ‘terör’ ve ‘terörist’ gibi sıfatları kullandığını; bunda muhtemelen haber bültenlerinin zaman kısıtlamaları olmasının etkili olabileceğine yer verdi.

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum