Meclis'in çalışan kadınlara yeni haklar mesaisi sürecek

Meclis'in çalışan kadınlara yeni haklar mesaisi sürecek

Yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya hazırlanan TBMM, çalışan kadınlara yeni haklar getiren tasarı için mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu ve komisyonların gündeminde önemli düzenlemeler yer alıyor. Genel Kurul, bu hafta denetim konularını görüşmeyecek. Geçen hafta görüşmelerine başlanan ve 11 maddesi kabul edilen çalışan anne adaylarının merakla beklediği, doğum yapanlara yeni haklar getiren Torba Yasa Tasarısının yasalaştırılması planlanıyor.

Tasarı, kadın memur ve işçilere, doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay günlük çalışma süresinin yarısı kadar, mali ve sosyal haklarda kesinti yapılmaksızın çalışma imkanı tanıyor.

Doğum sonrasında kadın memurların analık izni bitiminde başlayan 24 ay aylıksız izin, istekleri halinde 2, 4 ve 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilecek. Evlat edinmelerde de aynı haklar geçerli olacak. Anne veya babaya, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilme olanağı getirilecek. Memurlara, doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.

Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. 3 yaşını doldurmayan çocuğu evlat edinenler de bu haktan yararlanacak. Bu hükümlerden faydalanacaklar süt izninden yararlanamayacak.

Genç girişimcilere destek

Tasarıyla; genç girişimcilerin, belirli bir süre için vergi mükellefiyeti yoluyla desteklenmeleri de sağlanıyor. Gençlere yönelik bir başka düzenleme ise pasaport harçları ile ilgili. Öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlere verilen pasaportlardan harç alınmayacak.

Uzman askerlere yeni haklar

Uzman erbaşlar ile uzman jandarmaların ek göstergeleri de yükseltilirken, uzman erbaşlara birinci dereceye yükselme imkanı getiriliyor. Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 lira oluyor. Tarım ve hayvancılık sektörü girdilerinden gübre ve yem teslimleri tam istisna kapsamına alınarak, KDV sıfırlanıyor.

"Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar" kapsamındaki Bağ-Kur'lu emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak. Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran iş yerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşvikinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğünün işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında yapılan indirime ilişkin düzenleme, düzenlemenin uygulamaya konulduğu tarihinden önce yapılan ödemesiz geçişlere de uygulanacak.

Bütçe maratonu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bütçe mesaisine başlayacak.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.