Mavi ve yeşilin neden doğadaki en parlak renkler olduğu açıklandı

Mavi ve yeşilin neden doğadaki en parlak renkler olduğu açıklandı

Cambridge Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, doğadaki yoğun, saf kırmızı renklerin neden parlak mavi ve yeşil tonlar üreten yapısal renkler yerine pigmentler tarafından üretildiğini açıkladı.

Çalışma kapsamında ekip, mat yapısal rengin sınırlarını belirlemek için sayısal bir deney kullandı ve görünür spektrumda yalnızca mavi ve yeşile kadar uzandığını buldu. Yapısal renkler, renklerin pigmentlerinden veya boyalardan değil, rengin ait olduğu yüzeyden kaynaklanıyor. Bu noktada yapısal renklere örnek olaraksa tavus kuşunun mavi rengi ya da mavi kanatlı kelebekleri gösterebiliriz.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise yapısal renklerin solmamasıdır. Bu açıdan bağımsız mat renkler, metalik efektlerin istenmediği boyalar veya kaplamalar gibi uygulamalar için oldukça faydalı olabiliyor.

Yapısal renkler yapay olarak yeniden oluşturuldu:

Çalışma hakkında konuşan Cambridge Kimya Bölümü'nden Gianni Jacuci, "Yoğunluklarına ve solmaya karşı dirençlerine ek olarak, yapısal renk kullanan mat bir boya çok daha çevre dostu olacaktır çünkü toksik boyalar ve pigmentlere ihtiyaç duyulmayacaktır. Ancak herhangi bir ticari uygulamadan önce bu tür renkleri yeniden oluşturmak için sınırlamaların ne olduğunu anlamamız gerekiyor" dedi.

Doğadaki yapısal renk örneklerinin çoğunun 'yanardöner' olduğunu belirten araştırmanın ortak yazarlarından Lukas Schertel ise "Şu ana kadar doğal olarak oluşan mat yapısal renk örnekleri yalnızca mavi veya yeşil tonlarında mevcuttur. Kırmızılar veya turuncular için mat yapısal rengi yapay olarak yeniden oluşturmaya çalıştığımızda hem doygunluk hem de renk saflığı açısından düşük kaliteli bir sonuç elde ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Araştırmacılar, yapısal rengin sınırlamaları belirlemek için sayısal modellemeye başvurdu:

Dr. Silvia Vignoli'nin laboratuvarında yapılan çalışmada doymuş, saf ve mat kırmızı yapısal renk oluşturmanın sınırlamalarını belirlemek için sayısal modellemeye başvurdu. Daha sonrasında doğal dünyada bulunan nanoyapıların optik tepkisi ve renk görünümü modellendi.

Sonuçlar, görünür spektrumun kırmızı bölgesinde doymuş, mat yapısal renklerin yeniden oluşturulamayacağını gösterdi ve bu da doğal sistemlerde bu tonların yokluğunu açıklayabilir.

Sonuçlar hakkında konuşan Dr. Silvia Vignolini, "Tek saçılma ve çoklu saçılma arasındaki karmaşık etkileşim ve bağlantılı saçılmanın katkıları nedeniyle kırmızıya ek olarak sarı ve turuncuya da neredeyse hiç ulaşılamayacağını gördük" dedi.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.