Mavi Marmara'da yeni gelişme

Mavi Marmara'da yeni gelişme

İsrail ile Türkiye ilişkilerin normalleşmesi için ön anlaşmaya vardı.

Üst düzey Dışişleri yetkilisi "İsrail ile görüştüğümüz doğru, ama ilişkiler onarılmadı. Fakat bunun yakın olduğunu söyleyebilirim" dedi. Başbakanlık ise "Nihai mutabakat yok. Görüşme sürüyor" açıklaması yaptı.

Mavi Marmara saldırısıyla gerilen İsrail ile Türkiye ilişkilerinin onarılması için ön anlaşma sağlandı. İsrail televizyonu Kanal 10'un haberine göre, İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Başbakanlık: Nihai mutabakat yok. Görüşme sürüyor.

Kanal 10 ve Haaretz'e göre ön anlaşmada ülkelerin büyükelçilerinin yeniden görevlendirilmesi, saldırıda ölen ya da yaralananlar için 20 milyon dolarlık tazminat ödenmesi ve Türkiye ile İsrail'in doğalgaz konusunda görüşmelere başlamasına ilişkin maddelerin yer aldığı iddia edildi.
Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili de Türkiye ile İsrail arasında ön anlaşmanın sağlandığını doğruladı.
Başbakanlık'tan İsrail açıklaması Başbakanlık'tan İsrail açıklaması
Başbakanlık yetkilileri, Türkiye ve İsrail arasında bir süreden beri görüşmelerin yapıldığını belirtti. Mavi Marmara'da yeni gelişme Görüşmelerle ilgili bilgi veren yetkililer, "İsrail ile Türkiye arasındaki görüşmelere ilişkin iki ülke arasında varılmış nihai bir mutabakat olmamakla birlikte, görüşmeler olumlu bir şekilde devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şartları hatırlatmıştı

Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için bugüne dek üç şart sürdü. Bunlar Mavi Marmara saldırısı için özür dilenmesi, saldırıda ölen 9 Türk'ün ailelerine tazminat ödenmesi ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasıydı. 2013 Mart'ında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak saldırı için özür dilemiş ve tazminat ödemeyi kabul etmişti. Ancak o günden bu yana ilişkilerin normalleşmesi için iki taraftan da herhangi başka bir adım gelmemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin üç şartının kabul edilmesi halinde İsrail ile ilişkilerin normalleşebileceğini, bunun da bölge için büyük faydaları olacağını belirtmişti. İsrail'in tazminat ödeme taahhütü ve anlaşma, bu açıklamadan yalnızca birkaç gün sonra geldi.
Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara feribotuna 31 Mayıs 2010'da İsrail güvenlik güçleri uluslararası sularda saldırmıştı. İsrail askerlerinin saldırısında 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.