Mavi Marmara'da bilirkişi raporu: Atışlar, hedef gözetilerek yapıldı

Mavi Marmara'da bilirkişi raporu: Atışlar, hedef gözetilerek yapıldı

Mavi Maramara davasında mahkemeye ulaşan keşif raporunda saldırı anında atışların hedef gözetilerek öldürme amaçlı yapıldığı belirtildi.

Gazze’ye gitmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin saldırısıyla ilgili davaya devam ediliyor. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme başkanı, keşif sonucu hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını söyledi. 

Raporda saldırı anında gemideki atışların hedef gözetilerek ve öldürme amaçlı olduğunun belirtildiği kaydedildi. Yaralama ve ölümlerin bilinçli yapıldığının ifade edildiği belirtildi. 

Duruşmada mağdurların dinlenmesine devam edildi. ABD vatandaşı Katherine Sheetz, ABD’ye ait gemide olduğunu söyledi. Girit’ten Mavi Marmara’nın olduğu yere gittiklerini ve Mavi Marmara’ya yakın durduklarını ifade eden Sheetz, saat04.15 sıralarında botlar ve helikopter geldiğini söyledi. İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine inmeye çalıştığını belirten Sheetz, geminin üst katındakilerin şiddet içermeyecek şekilde su tutarak engellemeye çalıştığını kaydetti. 

Silah atışlarının yapıldığını duyduğunu ifade eden Sheetz, kendisinin bulunduğu gemiden göremediğini söyledi. Olanları kamerasıyla kayda aldığını anlatan Sheetz, gözaltına alınınca malzemelerine el konulduğunu görüntünün de silindiğini belirtti. Sheetz, el koydukları kredi kartıyla alkol alındığını da tespit ettiğini aktardı.

Kendi gemilerinde ses bombası patladığı için camların kırıldığını, bu nedenle sıyrıklar oluştuğunu kaydeden Sheetz, kendisinde önemli bir yaralanma olmadığını ancak arkadaşının yüzüne plastik mermi isabet ettiğini anlattı. Olay sonrasında gözaltına alındıklarını, kampa götürüldüklerini ifade eden Sheetz, itilip kakıldıklarını, 3 gün gözaltında tutulduklarını söyledi. 

Mavi Marmara’da bulunduğunu belirten Endonezyalı Nur İkhwan Abadi, sabah namazı kılarken saldırının başladığını belirtti. Patlamalar duyduğunu ifade eden Abadi, gözaltına alındıktan sonra ters kelepçe taktıklarını, diz çöktürerek duvara karşı beklettiklerini anlattı. 2 saat sonra güverteye götürmek istediklerinde bacakları uyuştuğu için gidemediğini söyleyen Abadi, sürükleyerek götürüp attıklarını, bu sırada başını güverteye çarptığını ifade etti.

Öğle namazını kılmak istediklerini söylediklerinde önce izin vermediklerini anlatan Abadi, daha sonra içeri aldıklarını ve kelepçeli olarak namaz kıldıklarını söyledi. Abadi, sonrasında ise namaz kılmalarına izin vermediklerini belirtti. 

Kelepçeyi açtıklarında ise ellerinin morardığını ve uyuştuğunu fark ettiğini ifade eden Abadi, akşam 22.00 sıralarında gemiden tek tek indirdiklerini anlattı. İki askerin sorguya aldığını, Gazze’ye ne için gittiğini sorduklarını kaydetti. Abadi, darp edildiği için kendisine verilen bir kağıdı imzaladığını söyledi. 

Duruşma mağdurların ifadelerinin alınmasıyla devam ediyor. 

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.