Mavi Marmara kararında yeni gelişme

Mavi Marmara kararında yeni gelişme

UCM, Mavi Marmara'ya baskın düzenleyen İsrail hakkında daha önce verilen soruşturmaya gerek olmadığı kararının yeniden incelenmesini istedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) yapılan açıklamada, ön büro mahkemesinin, savcılardan, Komor Adaları adına açılan davada verdikleri soruşturma yapmama kararını yeniden incelemeleri talebinde bulunduğu bildirildi.
      
Açıklamada, suçun ağırlık derecesinin belirlenmesinde maddi hataların yapıldığı kaydedildi.
      
UCM savcısı Fatou Bensouda, geçen yıl Kasım ayında davayla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısında savaş suçu işlediğinin tespit edildiğini ama bunun mahkemenin soruşturma yapması için yeterli yoğunlukta olmadığını ifade etmişti.
      
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı avukatları mahkemenin verdiği bu karara 29 Ocak tarihinde itirazda bulunmuştu.
      
UCM savcılığının ilk kararında yazılan esaslar dikkate alındığında, İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının mahkemenin yetki alanına girdiğine inandıklarını belirten İHH avukatları, soruşturmaya gerek olmadığına ilişkin kararın ön büro mahkemesi tarafından kaldırılması talebinde bulunmuştu.
      
Abluka altındaki Gazze'ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara gemisi, 2010 yılında uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahale sonunda 10 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
      
İHH ile mağdur aileler olaydan sonra UCM'ye yaptıkları suç duyurusunda, saldırıda rolleri olan İsrailli yetkililerin yargılanmasını istemişti.
      
Türkiye ve İsrail'in taraf olmadığı UCM, Mavi Marmara gemisi kendilerine üye Komor Adaları'nda kayıtlı olduğu için başvuruyu kabul etmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.