Mavi kasklı kültür birlikleri oluşturuyor

Mavi kasklı kültür birlikleri oluşturuyor

Birleşmiş Milletler’in desteğiyle İtalya’nın öncülüğünde kültür varlıklarını korumak üzere BM birlikleri oluşturulacak.

UNESCO Direktörü İrina Bokova bu miras unsurlarının herkesin malı olduğunu, bu nedenle de onları korumanın ve kollamanın herkesin sorumluluğu olduğunu ifade etti.

İtalya ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) arasında imzalanan anlaşmayla, kültür varlıklarının savaşlardan ve şiddetten korumak üzere Birleşmiş Milletler'in dünya genelinde sorunlu bölgelerde görevlendirdiği mavi kasklı birliklerinkine benzer ama kültürel varlıklardan sorumlu birlikler oluşturulacak.
Roma'daki tarihi Terme di Diocleziano'da yapılan törene UNESCO Direktörü İrina Bokova ile İtalya'dan Kültür Bakanı Dario Franceschini, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve Savunma Bakanı Roberta Pinotti katıldı. Törende, UNESCO ve İtalya arasında söz konusu girişimin hayata geçmesi için mutabakat zaptı imzalandı.
Törende konuşma yapan UNESCO Direktörü Bokova, kültürel mirasın bugün yok edilişinin filme alınarak propaganda malzemesi yapıldığını belirterek, bu miras unsurlarının herkesin malı olduğunu, bu nedenle de onları korumanın ve kollamanın herkesin sorumluluğu olduğunu ifade etti.
Kültür varlıklarının savaş ve şiddet ortamlarından korunması fikri, İtalya'da özellikle terör örgütü IŞİD'in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Suriye'deki antik Palmira kentini 21 Mayıs'ta ele geçirdikten sonra tarihi Baal Şemin Tapınağı'nı havaya uçurması ve Bel tapınağını yıkmasının ardından gündeme gelmişti.

AA


  

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.