Marmara'nın kirlilik haritası çıkartılıyor

Marmara'nın kirlilik haritası çıkartılıyor

TÜBİTAK MARMARA ve TÜBİTAK ANADOLU gemileri İzmit Körfezi, Marmara, İstanbul ve Çanakkale Boğazı ile Haliç’te ölçüm çalışmaları yapacak. Çalışmayla kirlilik, atıklar ve deniz tabanı ölçülecek.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından “Deniz Araştırma Projeleri” kapsamında gemileriyle izleme çalışmalarına çıkılıyor. İzmit Körfezi, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Haliç’te başlayacak seferler 10 Ağustos’a kadar devam edecek. Ölçüm, örnekleme ve izleme çalışmaları TÜBİTAK MARMARA ve TÜBİTAK ANADOLU bilimsel araştırma gemileriyle  yapılacak. Benzer bir izleme seferinin geçtiğimiz dönemde Karadeniz’de de yapıldığı öğrenildi. 

Çalışmaların yapılacağı koordinatlar belirlenirken seyir, can, mal ve çevre emniyetinin sağlanması için diğer denizciler de bilgilendirildi. 

DENİZCİLER BİLGİLENDİRİLDİ

Gemilerin inceleme yapacağı yerler arasında İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışı, Haliç girişi, Yenikapı kıyısı, Küçükçekmece ve Büyükçekmece kıyıları, Tekirdağ kıyıları, Silivri kıyısı, Marmara Ereğlisi kıyısı, Tekirdağ-Marmara Adası arası, Ergene deşarj bölgesi, Çanakkale Boğazı-Marmara girişi, Şarköy, Karabiga-Adalar-Erdek körfezi, Kapıdağ Yarımadası çevresi, Bursa Kurşunlu kıyıları, Bandırma Körfezi, Susurluk Çayı girişi, Gemlik Körfezi, Armutlu kıyısı, Yalova kıyısı, Çınarcık kıyısı ile İzmit Körfezi gibi alanlar bulunuyor. Yapılan çalışmayla Türkiye denizleri ve kıyı sularının fizikokimyasal özellikleri, ekolojik durumunu yansıtacak göstergeler, kirlilik durumu ile radyoaktivite seviyeleri izleniyor. Ayrıca kıyı ve denizde biriken katı atıklar, deniz çayırları, deniz tabanı biyoçeşitliliği ve ekonomik balıkçılığa yönelik hedef türler ile bunlardaki kirletici seviyeleri de taranıyor.

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.