Market raflarında domuz etine hayır!
Domuz eti raflarda kolaylıkla bulunabilir hale getirildi!.
Risale Haber - Haber Merkezi
2005 yılından itibaren, Tarım Bakanlığının GIDA KODEKSİ’nde getirmeye çalıştığı değişikliğin büyük bir skandala davetiye çıkaracak nitelikte olduğunu GİMDES olarak duyurmaya çalışmıştık; özellikle ülkemizde KAÇAK DOMUZ ÇİFTLİKLERİ, KAÇAK DOMUZ KESİMHANELERİ VE KAÇAK DOMUZ ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ, YURTDIŞINDAN MİLYONLARCA KG KAÇAK ET GİRİŞİ SKANDALLARI MEVCUTKEN, AB'ye uyum amacıyla hazırlanan yeni Gıda Kodeksi'ne göre domuz, at, tavşan, deve eti 'kırmızı et' statüsüne alınarak, deve kuşu ile av hayvanı etleri bu kapsamın dışında tutulmuştu.
Domuz, at, tavşan kasap hayvanı olması sürecinin sonunda elbette ki mahallemizde dahi kolaylıkla bulunabilecek bir duruma gelecektir. Yılda bir milyona yakın domuzun kesilip piyasaya dağıtıldığı gerçeği karşısında, ve yetkililerin ve Müslüman halkın bugüne kadar sessiz kalması,bu sessizliğin yanında,artık marketlerde rahatlıkla raflarda yer alması,utanılacak ve üzerinde bir hayli düşünülmesi gereken bir konudur ve bu sessiz kalış bugün önümüzde gördüğümüz üretimde ve tüketimdeki ve satış yerlerinde ki rahatlığı ve bu rakamsal artışı ortaya çıkarmıştır.
GİMDES olarak Domuz etinin AB'ye uyum amacıyla hazırlanan Gıda Kodeksi'ne göre domuz, at, tavşan, 'kırmızı et' statüsüne alındığı bilgilerini 2005 yılından itibaren kamuoyuna duyurarak Müslüman toplumumuz için oluşturacağı sıkıntılar hakkında bilgilendirmeler yapmıştık. Yıllardır bu uyarılarımız devam etti. Bugün gelinen nokta bu konuda ki uyarılarımızın haklılığını bir kez daha göstermektedir.
Domuzun hayatını incelediğimizde görüyoruz ki; İslami açıdan uygun olmadığı halde Müslüman üreticilere, satıcılara çok cazip gelen yönleri bulunmaktadır.
Domuz Etini Diğer Etlerden Nasıl Ayıracağız?
Domuz etini üç şekilde anlama imkanına sahip olabiliriz.
Renk, koku, şekil farklılıkları ile anlama imkânımız olabilir.
Domuz eti genellikle açık pembe bir renk görüntüdedir ve yağları daha belirgindir. Sığır eti ise yaş durumuna göre koyu kırmızı renkten koyu pembe renge dönüşebilir. Ancak yaban domuzu olduğu zaman iş biraz daha farklı. Kemiksiz eti, sığır etine benzer ve anlaması güçtür. Eğer domuz eti üstündeki yağ tabakasını ayırmamışlarsa zaten üstünde bir miktar yağ tabakası görünür. Koku ile anlaşılabilir. Alışmış olduğumuz et kokularından farklı ve ağır bir kokusu olur. Bütün olarak görülünce hemen anlaşılır. Deri altında kalın bir yağ da adeta ikinci bir deri diyebileceğimiz şekilde ince bir zarın altında bulunur. Bu kısım deri soyulduktan sonra görülür.
Domuz, yılda ortalama 1-3 kez doğum yapabilir. Her batında cinsine göre 5-20 arası yavrulayabilir. Birkaç ayda 90-100 kg’a ve yetişkinliğinde 150 kg’a ulaşabilir. Yetişkin bir domuzun ağırlığının %30-%50’si arası yağdır. Bu hayvan çöp dahil hemen hemen her şeyi yiyebilir. Direncinin fazla olmasından dolayı yaşayacağı ortamların çok itinalı ve sıhhi olmasına gerek yoktur. Bu avantajlar dinî endişesi olmayanları domuz çiftlikleri kurmaya teşvik etmiştir.
Domuzdan elde edilen başlıca mamuller; jelatin, lipidler, (yağ asitleri), ünsilin, kalp kapakçıkları, heparin, deri, fırça kılı vesairedir.
Kasap ve marketlerde etler parçalanarak satılmaktadır.Domuz eti ve diğer etler aynı bıçaklarla kesilmekte ve artık mahallemizde bulunan marketlerde de domuz etine rastlayacağız. Özellikle kasaplar başta olmak üzere kesimhane sahipleri, üreticiler, restorant işletenler, tüketiciler bu karışım konusunda uyarılmalıdır, bilgilendirilmelidir.
Legal ve illegal olarak yılda 1 milyona yakın kesimi yapılan domuzun her eczası hayatımızın çeşitli kademesinde farkına varmadan, bilgimizin dışında karşımıza çıkabilecek durumdadır. Ve bunu kontrol edecek, Müslüman halka bildirecek hiçbir resmi ve sivil merci bulunmamaktadır.
Haramdan azami sakınan mütedeyyin Müslümanların evine dahi haram ihtiva eden mamuller rahatlıkla girmektedir. Bunları salam, sosis, sucuk, jambon, kavurma, ayakkabı, fırça, sabun gibi maddelere direkt katılarak, farkında olmadan tüketmekteyiz. Hatta beslenme kültürünün mühim bir unsuru haline gelmişlerdir. Helale-harama dikkat eden insanlar piyasadaki birçok ürünü araştırmak zorunda kalmaktadır.
En önemli çözüm ise; Müslüman tüketici karşılaşmış olduğu bu tehlikeli duruma sessiz kalmamalıdır. Ve yıllardır bulunduğu bu sessizlikten artık çıkmalıdır. Bilinçlenme, şuurlanma arttıkça kimse bize zorla domuz eti yediremeyecektir ve marketlerde satışını yapamayacaktır.
Bugün basında çıkan haberlerden de anlaşıldığı gibi domuz eti satışı Müslüman halkın evine, alışverişini yaptığı en yakın noktaya kadar inmiştir.Bu utanç verici bir durumdur. Lütfen artık sessizliğimizi bozalım. Müslümanın helal hayat standardına aykırı bu duruma tepkimizi verelim.
