Marka tescili için ilginç başvurular yapılıyor

Marka tescili için ilginç başvurular yapılıyor

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, "Ezel, Kurtlar Vadisi gibi dizilerin yanı sıra, dizi karakterlerinden Karadayı, Behlül gibi pek çok ilginç başvuru alıyoruz" dedi.

Hali hazırda Türkiye'deki marka patent bilincini artırmak ve müşteri beklentilerinin üzerinde hizmetler sunabilmek için çalışmaları projelendirip hayata geçiren Adres Patent'in Genel Müdür Yardımcısı Akbulut, AA muhabirine sektörün Türkiye'deki durumu ve başvurulara ilişkin bilgi verdi.

Başvuruların, marka tescili zorunluluğundan dolayı gıda, kozmetik ve ilaç gibi sektörlerde yoğunlaştığını aktaran Akbulut, "Her markanın marka sahibi için bir hikayesi var, bununla birlikte tamamen güncel olaylardan esinlenen pratik düşünen girişimciler de bulunuyor. Aşk-ı Memnu, Ezel, Kurtlar Vadisi, Asmalı Konak gibi dizi isimleri, Ezel, Karadayı, Bihter, Behlül, Ali Kaptan, Polat Alemdar gibi dizi karakterleri ya da güncel ve toplumsal olaylardan oluşan Çapulcu, GeziPark, One Minute, Beştepe gibi bir çok ilginç başvuru alıyoruz" diye konuştu.

'Marka değerleri büyük zarar görmektedir'

Taklitle mücadelede yapılması gerekenler ve markaya verdiği zarara ilişkin bilgi veren Akbulut, şunları anlattı:

"Markalaşmak kısa bir sürede olmuyor. Firmalar güçlendikçe, talep görmeye başladıkça, taklitleri ortaya çıkmaya başlıyor. Eğer bu taklitlere zamanında müdahale edilmez ise yapılan yatırımlar, emek, bilinirlik ve en önemlisi marka değerleri büyük zarar görmektedir. Ayrıca benzer marka takibi yaptırıp bulunan benzerliklere bülten aşamasında müdahale etmelerini sağlıyoruz.

Bu müdahaleler yapılmadığı takdirde taklit veya benzer marka tescil edilirse, başvuru sahiplerinin tescil edilen markayı iptal ettirebilmesi ancak mahkeme yolu ile mümkün olacak"

Akbulut, bu gelişmelerin sanayi veya iş hayatına henüz adım atmamış bireylerin patent veya marka almaya başladıklarının bir göstergesi olduğuna işaret ederek, "2014 yılında Türkiye'de yapılan marka başvuru sayısı yaklaşık 120 bin adet civarındaydı. Bu seneye baktığımız ilk 6 ayda 60 binden fazla başvuru yapıldı. Kalan süreyle kıyasladığımızda ve her sene başvuru işlemlerinin sene sonuna doğru arttığını göz önünde bulundurduğumuzda 150 bin başvuruya ulaşabileceğimizi öngörebiliyoruz" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.