Mardin Ovası'nda buğday hasadı

Mardin Ovası'nda buğday hasadı

Türkiye'de buğday üretiminde önemli bir yere sahip Mardin Ovası'nda bu yıl yaklaşık 800 bin ton rekolte bekleniyor.

Tarımın lokomotif sektör olduğu Mardin'de kuru tarımın ardından sulu tarımın yapıldığı arazilerde hasat sürüyor.

Türkiye'nin buğday ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası'nın yüzde 75'inde buğday ekiliyor.

Sabah erken saatlerde Mardin Ovası'ndaki tarlaların yolunu tutan üreticiler, dönüm başına 500 ile 750 kilogram arasında verim bekliyor.

Hasadı yapılan ve kamyonlara yüklenen buğday, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi'ne götürülüyor. Buğdayın makarnalık çeşidinin kilogramı 2,9, ekmeklik çeşidinin kilogramı ise 2,75 liradan satılıyor.

"800 bin tona yakın ürün bekliyoruz"

Tarım ve Orman İl Müdürü Menduh Dinler, sulu tarım yapılan alanda dönümden 500 ile 750 kilogram arasında verim alındığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sulu alanlarımızda inşallah kayıp fazla oluşmayacak. 800 bin tona yakın ürün bekliyoruz. Çiftçilerimiz biraz daha özen göstermeye başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu kuraklık paketinden ve verdiği desteklerden dolayı çiftçilerimiz adına kendisine ve Bakanımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah bu destek bir nebze çiftçilerimizin masrafını karşılayacaktır."

Saman da değerlendiriliyor

Dinler, son yıllarda yapılan çalışmalarla anız yangınlarının minimize edildiğini anlatarak, "Daha önce buğdayı biçilip samanı pek değer kazanmıyordu ama şu anda hem buğdayı biçiyorlar hem de samanı değerlendirmeye çalışıyorlar. 1 dekardan 750 kilogram saman elde ediliyor. Çevre illerimize naklediliyor. Ağrı, Muş, Van ve İç Anadolu Bölgesi'nde saman ihtiyacı olan illerimize buradan saman gönderiliyor" dedi.

"Verim güzel, mutluyuz"

Kızıltepe ilçesinin Aydoğdu köyündeki çiftçilerden Murat Talayhan geçmiş yıllara göre bu sene buğday fiyatından memnun olduklarını anlatarak, "Hasadımızı yapıyoruz. Verim güzel, mutluyuz. Allah Cumhurbaşkanımızı eksik etmesin. Allah devletimizin eksikliğini vermesin" açıklamasında bulundu. 

TRT HABER

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.