Manisa'da üzüm hasadı devam ediyor

Manisa'da üzüm hasadı devam ediyor

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, soğuk havadan etkilenmemesi için üzüm bağlarının örtü altına alındığını belirterek, yaş üzüm hasadının aralık ayının ilk haftasına kadar süreceğini söyledi.

Ülgen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıgöl Ovasındaki bağlarda halen 20 ile 30 bin ton arasında dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün koruma altında alındığını kaydetti. 

Üzüm üreticilerinin kötü bir yıl geçirdiğini Sarıgöl'de 90 bin dekar alanın önce don ardından dolunun zarar verdiğini, 2015 yılı için 150 bin ton olan rekolte beklentilerinin gerçekleşmeyeceğini ifade eden Ülgen, "Yaşanan doğal afetlerden dolayı üzüm bağlarımızda büyük oranlarda hasarlar meydana geldi. Üzüm üreticilerimiz, temmuz ayından itibaren bağlarımızda Sultaniye cinsi üzümlerin üzerini beyaz kanaviçe örtü ile örterek, sıcak, toz, dolu, iri yağmur, kırağı ve çiğ olaylarına karşı tedbirini aldı. Kesim işleri bitene kadar üzümlerimiz dalında koruma altındadır. Üzüm kesimleri şu an hızlı bir şekilde sürüyor. Aralık ayının ilk haftasına kadar devam etmesi bekliyoruz" diye konuştu.

- Kalite iyi, fiyat güzel

Yaşanan afetlere karşın yaş üzümün kalite ve fiyat açısından üreticinin yüzünü güldürdüğüne işaret eden Ülgen, "Sultaniye üzümlerimizin ve diğer 9 tür çekirdekli sofralık üzümlerin kaliteleri çok güzel oldu. Çünkü bağcılarımız denetimli ve bilinçli bağcılık yapıyorlar. Bunun yanında şu an iç piyasa ve ihracat yaş üzümlerin fiyatları 1,80 ile 2,25 lira arasında satılmaktadır. Bu fiyatlarda üreticimizin yüzünü güldürmektedir" ifadelerini kullandı. 

- Ürünler mutlaka sigortalanmalı

Üzüm bağlarının her yıl olmasa bile 2 yılda bir aşırı don ve dolu nedeniyle zarar oluştuğunu üreticilerin ürünlerini sigorta yaptırmaları gerektiğine işaret eden Ülgen, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz ihmal etmesinler don ve dolunun ne zaman olacağı belli olmaz ürünlerinizi mutlaka TARSİM sigortasını her yıl yaptırsınlar. Sarıgöl’de TARSİM’e her geçen yıl sigorta yaptıranların sayısı artmaktadır. Bu konu ihmale gelmez. Zaten pirimin yüzde 50'sini devlet karşılıyor. Bu yıl, dolu ve dondan  zarar gören ürünler için üreticilere 55 milyon lira ödendi."

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.