Mali'de hükümet yanlıları Anefis'ten çekilebilir

Mali'de hükümet yanlıları Anefis'ten çekilebilir

Mali'de, hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Savunma Grubu, geçen hafta kontrolünü ele geçirdikleri Anefis bölgesinden geri çekilebileceklerini açıkladı.

Mali'de hükümet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Savunma Grubu, (GATIA) Anefis'ten geri çekilebileceklerini belirtti.

GATIA'dan yapılan yazılı açıklamada, hükümet ile silahlı gruplar arasında imzalanan barış anlaşmasına bağlı kaldıkları ve Anefis'ten çekilebilecekleri ifade edildi. Açıklamada, Mali Silahlı Güçleri (FAMA) ile ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) halkın güvenliğini sağlamak için bir an önce söz konusu bölgeye konuşlanması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca grubun, ülkenin kuzeyinde çatışmaların şiddetine maruz kalan halkın iyiliği için uluslararası toplum ve barış anlaşmasına imza atan taraflarla işbirliği yapmaya hazır olduğu kaydedildi.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) sözcülerinden Sidi Brahim Uld Sidati, hafta başında barış anlaşması izleme komitesinden çıktıklarını, GATIA'nın Anefis bölgesinden çekilmediği sürece de komiteye tekrar katılmayacaklarını ifade etmişti.

Mali hükümetinin silahlı gruplarla 15 Mayıs'ta yaptığı barış anlaşmasına 20 Haziran'da imza atan CMA ile hükümet yanlısı milisler arasında iki hafta önce ülkenin kuzeyindeki Kidal kentine yakın bir bölgede çıkan çatışmada 10 kişi ölmüştü.

Hükümet yanlısı milisler, 3 gün süren çatışmaların ardından ülkenin kuzeyindeki Kidal'de CMA'nın elindeki Anefis beldesinin kontrolünü ele geçirmişti. 

Bunun üzerine istikrar misyonu, durumu kontrol etmek amacıyla Kidal kenti ve çevresini ikinci bir emre kadar güvenlik bölgesi ilan etmişti. Kararın, çatışma alanının kent sakinlerini etkileyecek şekilde genişlemesini önlemek amacıyla alındığı bildirilmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.