Malezya’da Bediüzzaman Sempozyumu

MALEZYA-Burası Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi. Cuma namazını İslam Üniversitesi camisinde eda ettikten sonra kardeşlerle birlikte üniversite kampüsündeki kitap fuarını gezdik.

Mazelya’daki nur kardeşlerin gayretleriyle Risale-i Nur’lar için fuarda bir stant açılmıştı. Bu stantta talebelerin yoğun ilgisi görülmeye değerdi. İhsan Kasım Salihi Ağabey’in dostları, kendisini ve Türkiye’den gelen diğer nur kardeşleri nur standında bekliyorlardı. İhsan ağabeyin ve beraberindekilerin standa gelişleriyle manzara tamamlandı. Zira uluslararası bu manzara nur ihvanlardan meydana gelen bir cemaatin kucaklaşmasıydı. Manzara karşısında ister istemez hayallerimiz geçmişe bir yolculuk yaptı.

Barla bağ ve bahçelerinden Malezya’da İslam Üniversitesinde açan nur çiçeklerine, nur meyvelerine ve bu nur çiçekleri, nur meyveleri bahçesindeki nur ihvanların keyifli halleri dünyanın muhtelif yerlerinden gelen dilleri ayrı, renkleri ayrı, boyları ayrı nur kardeşlerin muhabbetle kucaklaşması görülmeye değerdi.

Konferans salonuna geçiyoruz. Malezya saatiyle 15.00’de konferans başlıyor. Açılış üniversiteli nur kardeşlerden Mersinli İbrahim kardeşin muhteşem Kur’an tilavetiyle başlıyor. Ardından, yine aynı üniversiteden Cevdet kardeşin güzel İngilizcesiyle konferans, Üstad, Risale-i Nur hakkında veciz bir sunum yapılıyor. Ardından sinevizyon gösterisi başlıyor. Manzara olağanüstü, muhteşem. Beyaz perdede Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, yanıbaşında Risale-i Nur Külliyatı. Keskin bakışlarıyla adeta salondakileri selamlıyor. Salonu öğretim üyeleri ve talebeler tıklım tıklım doldurmuş. Sakitane nurun sözlerini dinliyorlar.

Kürsüde İhsan Kasım Salihi, Malezya İslam Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Abdulaziz Bergut, Dr. Necmettin Kerim ve Dr. Cevdet Yıldız. Katılımcılardan Prof. Dr. Abdulaziz Bergut, konuşmasında yerinde duramıyor. “Risale-i Nur’da Adalet” kavramını izah ediyor. Zaman zaman sesini yükseltiyor. “Bediüzzaman’ın eserleri cihanşümuldür” diye başlayıp, “Sadece bir bölgenin değil, tüm insanların adalet problemini ve bu asırdaki bütün problemlerini hallediyor, şerh ediyor. İslamiyet’in bütün meselelerini izah ediyor. Said Nursi sadece adaleti izah etmiyor. Said Nursi adaleti yaşıyor. O yaşayan bir adalettir. Kim adaleti görmek ve anlamak istiyorsa Nursi’nin hayatına bakmalı” diyor.

İkinci konuşmacı Dr. Necmettin Kerim, sunumunu Arapça yapıyor. Çok güzel konuşuyor. Fesih Arapçasıyla Risale-i Nur’ların manalarını bir araya getirince bir başka güzel oluyor.

Son konuşmacı İhsan Kasım Salihi. İhsan Ağabey, Risale-i Nur’ları mahalli olarak yaşayan bir nur kahramanı değil. O adeta nurları bütün mahalle ve sokakların kültürünün fevkinde cihanşümul bir mantık ve kültürle yaşıyor. Kürsüdeki duruşunu, bakışını, meseleye hakimiyetini görünce biz de onunla aynı heyecanı yaşıyor ve paylaşıyoruz. Zira İhsan Abi nurların her harfinde, her kelimesinde, her satırında, her manasında müteaddit defalar yolculuklar yapmış bir ilim adamıdır. Nurların tamamını Türkçe’den Arapça’ya tercüme etmiş. Tercümeyi bitirdikten sonra da dünya kazan İhsan abi kepçe durdurak bilmeksizin geziyor. Her faaliyete katılmaya gayret ediyor.

Hafta başında Filipinlerdeydi, bugün Malezya’da. Bugün sabahleyin bir konferansı vardı bir başka üniversitede. Oradaki nur kardeşlerle bir araya geldi. 25 öğretim üyesi Malezya’da nur kardeşlerin burada yapmak istedikleri hizmetleri müzakere ettiler. Onlara tercümenin teknikleriyle ilgili çok güzel bir brifing verdi. Karşılıklı hizmetler paylaşıldı.

İhsan ağabey konferanslarına devam ediyor. Önümüzdeki günler yeni diyarlara yelken açar. Ta ki muhtaç insanlara bu hakikatleri ulaştıracak. Tebrikler İhsan abi.

Ya Rab! Barla’dan Filipinlere, Malezya’ya, Endonezya’ya, tüm yaşayan, rahmetli olan nur ihvanların hatırına İhsan abiye uzun, bereketli, sağlıklı bir ömür ver. Amin.

Malezya’dan, hepimizden hepinize selamlar, dualar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum