Anlaşılır şeyler

“Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır.” Risale sözü anonim olma yolunda ilerliyor. “Dost istersen Allah yeter” de öyle. Kimse “Risaleleri okudum anlamadım” diyemeyecek kadar net ifadeler. Bir o kadar derinlik ve ihata içeriyor ve dedirtiyor Risalelerin dili, hakikat dili. O dil yakalanmadıkça o anlaşılmaz!

Maksat, Risale-i Nur'u mu anlamak, hakikati mi anlamak? Evet, maksat hakikati anlamak ve o hakikatle hayatı hayatlandırmak. Vesilelere takılmaması gerektiğini, kuru üzüm çubuğuna değil salkım üzümlerine bakılması gerektiğini Risalelerin birinci talebesi Said Nursi söylüyor. Onu onun kadar iyi anlayan ve yaşayan başka biri var mı?

“Dost istersen Allah yeter” cümlesinde anlaşılmaz bir şey yok. Allah’a dost olmak nefse muhalefetle, şeytana düşman olmakla olur. Nefis ve şeytandan ne kadar uzak olan o kadar Allah’a dost olur. Sözün devamı, “O dost ise her şey dosttur.” Her şeyin içine her şey girer.

“Nasihat istersen ölüm yeter.” Ölümden büyük nasih var mı? Diğer bir gerçeklik ne kadarımız ondan ders alıyor? Güzel ahlak hayatımızı neden süslemez, toplum o süsle neden güzelleşmez? Demek nefislerimiz nasihat dinlemeyecek kadar dizginden çıkmış, uzun emellerde boğulmuş, zevk derinliğinde kaybolmuş!

Birikmiş mal hayırda infak edilmeyince ne işe yarar? “Mal istersen kanaat yeter.” İhtiyaçlar az, onu çoğaltan istekler. Kanaat, ihtiyaçların ihtiyaçlığını azaltmak, gönül olarak zengin olmak.

Aziz olmak aza kanaat etmek, infakla onu çoğaltmak olsa gerek.

Zaman aziz olma zamanı; hayat uyduruktan ihtiyaçların peşinde koşturacak kadar uzun değil! Nice zenginler var zelil; nice fakirler var aziz.

Bu devirde iktisat sünnetini ihya eden güzel ahlakla bezenen biri olmalı. Toplumda öyle birileri çoğalıyorsa korkulacak bir şey yok, azalıyorsa öylesi insanları dizginlemek, asayişi sağlamak zor hem çok zor.

“Yaren istersen Kur’an yeter.” Kur’an’la meşguliyet hayatımızda az olan şey. Yüzünden okumak, ezbere okumak, manasını düşünerek okumak, düşünmeden okumak, zikir olarak okumak, fikrederek okumak, tefsirini okumak, en önemlisi onu hayata taşımak, anlamı ile yaşamak. Öncesi, niyetle gayrete girmek, tevfik edecek Allah.

Risaleler anlaşılır kitaplar, hayat da öyle. Dost da, yaren de, nasih de, mal da! Karmaşık olan zihni yapımız, kalbi karanlığımız!

Üzerime alındım, isteyen de alabilir!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum