Makedonya'dan 715 bin sığınmacı geçti

Makedonya'dan 715 bin sığınmacı geçti

Makedonya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı İlievska, "Ülkemizden 2015 yılında 715 binden fazla sığınmacı geçti" dedi.

Makedonya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Anastaziya İlievska, geçen yıl Makedonya’dan 715 binden fazla sığınmacı geçtiğini belirterek, sayının bu yıl daha da artmasını beklediklerini söyledi.

İlievska, AA muhabirine, geçen yıldan itibaren Makedonya’yı etkisi altına alan göçmen krizini değerlendirdi.
 
Sığınmacıların “koridor” olarak kullandığı ülkelerden biri olan Makedonya’nın uyguladığı sınırlamalara da değinen İlievska, 19 Kasım 2015'te yürürlüğe giren karar gereği sadece savaşların sürdüğü Afganistan, Suriye ve Irak’tan gelen sığınmacıların ülkeye kabul edildiğini, “ekonomik göçmen” olarak nitelendirilen diğer kişilerin ise ülkeye girişine izin verilmediğini hatırlattı.
 
İlievska, "Bu kararı, AB üyesi ola Hırvatistan’ın inisiyatifiyle aldık. Hırvatistan ise bu kararı, komşusu Slovenya’nın benzer bir karar alması sonucu verdi. Dolayısıyla koridordaki diğer ülkeler Sırbistan ve Makedonya’da bu kararı uyguladı. Bu nedenle sadece savaşın devam ettiği ülkelerden gelenlerin Makedonya’dan geçmesine izin veriliyor" ifadesini kullandı.
 
Ülkeye girişlerine izin verilen sığınmacıların barış ve ailelerini korumak isteyen kişiler olduğunu söyleyen İlievska, “Makedonya, normal bir şekilde bu insanları kabul etmektedir. Bu insanlara geçici olarak korunabilecekleri, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, kış şartlarında sıcak bir ortam ve sağlık hizmetleri sunulan iki merkezimiz bulunuyor. Kurumlarımız, sivil toplum örgütleri ve diğer uluslararası kuruluşlarla birlikte 7/24 sahada çalışmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.
 
Geçen yıl Makedonya’dan 715 binden fazla sığınmacının geçtiğine işaret eden İlievska, “Yapılan araştırmalar, bu sayının bu yıl daha da artacağını gösteriyor” dedi.
 
Ekonomik göçmenler ve insan kaçakçılığı
 
İlievska, sınırların ekonomik göçmenlere kapatılmasının ardından bu kişilerin sahte evraklarla sınırı geçmeye çalıştığını aktararak, sınırlamaların uygulanmaya başladığı tarihten itibaren çok sayıda göçmenin sınırı sahte evrakla geçmeye çalışırken tespit edildiğini kaydetti.
 
Sahte evrakla sınırı geçmeye çalışırken tespit edilenlerin Makedonya polisince geri gönderilip Yunanistan polisine teslim edildiğini belirten İlievska, Yunanistan makamlarının da bu kişiler hakkında gerekli prosedürü uyguladığını ifade etti.
 
İlievska, özellikle sınırlandırmaların uygulanmaya başlamasının ardından insan kaçakçılığından ciddi bir artış gözlendiğine işaret ederek, “İleride yasadışı göçmenlerin sayısının azalacağını umuyorum. İnsan kaçakçılığı suçtur ve kaçak göçmenler de kaçakçılara karşı yürütülen cezai kovuşturmanın tanıklarıdır’’ ifadesini kullandı.
 
Makedonya-Yunanistan sınırında, diğer ülkelerden gelen polislerin de Makedonya Polisi’ne destek olduğunu anımsatan İlievska, “Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Macaristan polisin destek alıyoruz. Yakında Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan da polislerin gelmelerini bekliyoruz. Bu ülkelerden sadece teknik donanım değil personel desteği de talep ettik. Onlar da bizim sınır polisimizle birlikte güney sınırı boyunca güvenliği sağlıyor” dedi.
 
"Şubat ayında gerekli yardımı alacağımızı umuyorum"
 
Sığınmacı krizinden etkilenen ülkelerden biri olan Makedonya’nın AB’den mali ve teknik yardım alması gerektiği konusuna da değinen İlievska, şubat ayında Makedonya’nın gerekli yardımı alacağını bildirdi.
 
İlievska, “Geçen eylül ayında Makedonya’daki AB Delegasyonu ile donanım yardımı hakkında görüşüldü. Şubat ayında bu donanımı elde edeceğimizi umuyorum. Yardımlar sadece İçişleri Bakanlığına değil, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Kriz Yönetim Merkezi’ne de sağlanacak. Bu donanım yardımı, kurumların sahada sığınmacı krizi ile başa çıkmalarında kullanacakları ekipmanlar olacak” diye konuştu.
 
İlievska, sığınmacı krizinden etkilenen ülkeler arasında iyi bir işbirliği ve koordinasyon olması gerektiğine işaret ederek, “Slovenya, Hırvatistan ve Sırbistan başta olmak üzere tüm ülkelerle iyi bir işbirliği içerisindeyiz. Yunanistan makamları ile emniyet düzeyindeki ilişkilerimiz de iyileşmiş durumda” ifadesini kullandı.
 
(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.