Makedonya'da geçici hükümet kuruldu

Makedonya'da geçici hükümet kuruldu

Başbakan Gruevski'nin istifasının ardından 24 Nisan'da yapılacak erken genel seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet mecliste güvenoyu aldı.

Makedonya'da, iktidar ile muhalefet arasındaki anlaşma sonucu Başbakan Nikola Gruevski'nin geçen hafta istifa etmesinin ardından 24 Nisan'daki erken genel seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kuruldu.

İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi'nden (VMRO-DPMNE) Emil Dimitriev'in başbakanlığında kurulan geçici hükümet, Makedonya Meclisi'nde güvenoyu aldı. Oylamada 72 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 9 milletvekili ise çekimser kaldı.
 
Oylamanın ardından geçici hükümetin üyeleri yemin etti. Yemin töreni sırasında muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) milletvekilleri ise protesto etti.
 
Başbakan Dimitriev, Makedonya Meclisi'ndeki konuşmasında, başbakanlık mevkisinin büyük sorumluluk taşıdığını ifade ederek, "Görevimiz adil, demokratik, özgür ve verimli bir seçimin düzenlenmesidir. Bunu da başaracağız" dedi.
 
Öte yandan, geçici hükümetin belirlenmesinden önce eski Başbakan Nikola Gruevski'nin istifası da mecliste onaylandı.
 
Mecliste konuşan SDSM Milletvekili Goran Sugarevski de Gruevski'nin seçimlere sahtecilik karıştırmak istediğini ileri sürerek, parti olarak 24 Nisan'daki erken genel seçime katılmayacaklarını söyledi.
 
Bu arada, oturumda ayrıca mevcut meclisin feshedilmesi kararı da alındı. Oy çokluğuyla alınan karar gereği, meclis 24 Nisan'da yapılacak seçimden 60 gün önce resmen feshedilecek.
 
İktidar ile muhalefet arasındaki anlaşma
 
Makedonya'da uzun zamandır süren siyasi krizin çözümü için Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın ara bulucuğunda geçen haziran ve temmuz aylarında bir araya gelen dört siyasi parti lideri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda anlaşmıştı.
 
İktidar ve muhalefet kanadı arasında imzalanan Prjino Anlaşması'na göre, muhalefetin meclis çalışmalarına geri dönmesi, yasa dışı dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcının atanması, geçici hükümetin kurulması, kabine revizyonu ve nisan ayında yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi gerekiyordu.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.