Maden şehidi çocukları dernek kurdu

Maden şehidi çocukları dernek kurdu

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Zonguldak Maden Şehitleri Derneği kuruldu.

Kdz. Ereğli ilçesinde Zonguldak Maden Şehitleri Derneği kuruldu. Derneğin kurucu başkanlığını maden şehidi çocuğu Çetin Yiğit, yönetim kurulu üyeliklerini Metin Artırmak, Metin Çevik, Baki Tura, Cefair Kocaman ve Rıza Kılıçarslan yürütüyor.

Amaçlarının öncelikli olarak şehit ailelerinin haklarını savunmak olduğunu dile getiren başkan Çetin Yiğit, maden şehitlerinin çocuklarına kamuda iş sağlanmasını istedi. Yiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada “Yıllardan beri Zonguldak'ta olması gereken Maden Şehitleri Derneğini arkadaşlarımızla birlikte kurduk. GMİS Armutçuk Şubesi Başkanı Ali Eşitmez arkadaşımızla beraber bu yola girdik. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımız Amele Birliği'nden Metin Artırmak, GMİS'ten Metin Çevik, maden şehidi çocukları Baki Tura, Cefair Kocaman, Rıza Kılıçarslan ile birlikte bu yola çıktık" dedi. Tüm maden şehitlerinin sivil şehit statüsüne kavuşması ve çocuklarının kamuda işe yerleştirilmesi için mücadele vereceklerini anlatan Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: "On yıldan bu yana tek başımıza biz mücadele verdik. Arkadaşlarımla birlikte çalmadık kapı bırakmadık. Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi 2014 yılında, mecliste torba yasa çalışması yapıldı. Bunun adı, Soma yasası ama bizim istediğimiz gibi çıkmadı. Biz, maden şehidi yakınları olarak, yasa hazırlanırken siyasi partilerin gurup başkan vekilleri ile görüşmelerimiz oldu, taleplerimizi ilettik. Bizden sayı istediler. Ben bir çalışma yaptım, Türkiye'de maden şehidi çocuğu 750'yi geçmiyor. Şimdi kamuoyu Soma'da 301 madenci şehidinin çocuğunun işe girdiğini zannediyor. Ama sonuç öyle değil. Soma'da sadece 12 kişi işe başladı. Çünkü diğer şehitlerimizin işe girecek reşit çocuğu bulunmuyor. Bu yasa, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı. Zaten bununla ilgili davayı açtık. Bu davayı AK Parti Gurup Başkanı Nurettin Canikli söyledi. Aynen o gün söylediğini aktarıyorum; 'bu yasayı bir an önce çıkartmamız lazım. Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık olduğunu biliyoruz. Siz yasa çıktıktan sonra davanızı açın' Bize makamında söyledi. Bizi davalarla uğraştırmayın. Devletimiz 750 kişiyi istihdam edecek güce sahiptir. Benim tek üzüldüğüm Soma için torba yasa düzenlenirken, Zonguldak kendi maden şehitlerine yeteri kadar sahip çıkmamıştır.”


“HERKES MADENCİ TOPRAĞA VERİLENE KADAR YANINDA”
Bu sorunun çözümü için 1 Kasım seçimlerine kadar tüm milletvekili adayları ve partilerden çözüm beklediklerini dile getiren Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü; “7 Mart Kandilli, 3 Mart Kozlu'da maden şehitlerini anmak için törenlere geliyorlar. Törene katılmakla bu iş olmaz. Biz artık Zonguldak ve tüm Türkiye'deki maden şehitlerinin haklarını sonuna kadar savunacağız. Maden kazası olduğunda herkes maden şehidinin yanında. Ne zaman? Toprağa verilinceye kadar. Ondan sonra, o şehit yakınları kaderine terk ediliyor. Ben öyle maden şehidi çocuğu biliyorum ki perişan durumdalar.”


ZONGULDAK'TA 5 BİN MADEN ŞEHİDİ VAR
7 Mart 1983'te grizu olduğunda 103 madenci ailesi için toplanan paraların dönemin valisinin emri ile hak sahiplerine dağıtılmadığını ve 31 yıldır bu paranın fonda bekletildiğini anlatan Yiğit, bu paranın hak sahibi şehit madenci yakınlarına dağıtılmasını istedi. Yiğit konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Yazık, günah. Türkiye'de insanlar yardım yaparken fon kurulsun diye mi yardım yapıyor. Şehit yakınlarının acısını paylaşmak için yardım yapıyorlar. Toplanan yardımlar 31 yıldır fonda bekliyor. Bu konuyla ilgili dava devam ediyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülüp fondaki paranın 7 Mart 1983'teki grizu faciasında hayatını yitiren şehit madencilerin ailelerine bir an önce dağıtılması gerekiyor. Bu dernek daha önce Bursa'da kurulmuş. Bunun asıl kurulması gereken yer Zonguldak diye düşündük. Bunun geç alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Burada 5 bine yakın maden şehidi var. Biz sadece Zonguldak'taki maden şehidi ailelerine değil Zonguldak Maden Şehitleri Derneği adı altında Bursa, Kütahya ve Balıkesir olmak üzere tüm Türkiye'deki maden şehitlerinin haklarını savunmak için dernek yöneticisi arkadaşlarımız, sendikamız ve Amele Birliği ile beraber bu işin mücadelesini yapacağız.” 

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.