Maden ihracatı 5 ayda 2 milyar doları aştı

Maden ihracatı 5 ayda 2 milyar doları aştı

Madencilik sektörü yılın ilk 5 ayında ihracatını, geçen yıla oranla yüzde 37 arttırarak 2 milyar 81 milyon dolara çıkardı.

İhracatta Çin, ABD, Belçika, Irak ve İtalya ön sırada yer alırken, ihracatı içinde en büyük payı 833 milyon 299 bin lira ile doğaltaş alıyor.

179 ÜLKEYE SATIŞ

Yılın ilk 5 ayında 179 ülkeye ihracat yapan sektörün, bu dönemde Güney Afrika ülkelerine ihracatındaki artış dikkati çekti. Gabon, Gine, Kamboçya, Papua Yeni Gine, Uganda, Ekvator Ginesi, Dominik, Bulgaristan, Avrupa Serbest Bölgesi, Türkmenistan, Kamerun, Dubai, Tayland, Libya ve Güney Kore, maden ürünleri ihracatı en çok artan ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye'nin bu dönemde en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Çin, ABD, Belçika, Irak, İtalya, Bulgaristan ve Suudi Arabistan oldu. Maden ihracatında yüzde 50 ile önemli yere sahip Çin'e, ilk 5 aydaki ihracat, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 82 artarak 1 milyar 39 milyon dolara ulaştı. İhracatta, geçen yıl ocak-mayıs döneminde 202 dolar olan ton başına birim fiyat da artarak, bu yıl aynı dönemde 231 dolara ulaştı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, maden ihracatında önemli bir ivme kazanıldığını söyledi.

Yeni Şafak