Madaya'ya insani yardımlar yetersiz kalıyor

Madaya'ya insani yardımlar yetersiz kalıyor

Madaya'daki yerel aktivistlerden Ebu Hassan , bugün BM denetiminde getirilmesi beklenen 8 bin insani yardım paketinin mevcut ihtiyacı gidermeye yeterli olmayacağını belirtti.

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve Hizbullah milislerinin ablukası altında olan Madaya'ya bugün ikinci insani yardım konvoyunun ulaşması bekleniyor. Ancak belde halkı, yardımların yeterli olmadığını belirterek, belde üzerindeki ablukanın kaldırılması çağrısı yapıyor.

Madaya'daki yerel aktivistlerden Ebu Hassan AA muhabirine, bugün BM denetiminde getirilmesi beklenen 8 bin insani yardım paketinin mevcut ihtiyacı gidermeye yeterli olmayacağını söyledi.

"Eğer belde üzerinde rejimle Hizbullah milislerinin ablukası kalkmazsa ölümler devam edecek" diyen Ebu Hasan, gönderilen yardımların birkaç gün içinde tükeneceğine dikkati çekti.

Madaya'da acil tedaviye ihtiyacı olan çok sayıda hasta bulunduğunu hatırlatan Ebu Hassan, "İnsani yardımlar bununla sınırlı kalırsa, şimdiye kadar yapılanların göz boyamak için yapıldığı da anlaşılır" ifadelerini kullandı.

Madaya yerel koordinasyon komitesi üyesi Ammar Ebu Salih de Esed rejimi ve Hizbullah güçlerinin halen Madaya'dan çıkmak isteyenlere ateş açtığını dile getirdi.

Beldedeki ağır hastaların bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Ebu Salih, ''Beldeye insani yardım girişi yeterli değil. Sağlık malzemesi de geldi. Ancak hastalara bakacak uzman doktorlarımız yok. Hastalara teşhis konulamıyor. Burada herkes kaderine terk edilmiş durumda'' diye konuştu.

Ebu Salih, başkent Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya'ya bugün sevk edilen 8 bin paket insani yardıma eş zamanlı olarak muhaliflerin kuşatması altındaki İdlib kırsalında yer alan Fua'ya da 4 bin paket un yardımı yapılacağını belirtti.

Rejim güçleri ve Hizbullah tarafından 7 aydır abluka altında tutulan Madaya halkı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gönderilen insani yardım malzemelerinin ilki Suriye Kızılayı ve Kızılhaç ekiplerinin denetiminde 11 Ocak günü bölgeye sevk edilmişti. İlk insani yardım kafilesinde, 40 bin kişinin açlık riski ile karşı karşıya olduğu Madaya'ya 47 kamyon, toplamda 20 bin kişinin yaşadığı Fua ve Kefraya'ya da 21 kamyon gönderilmişti.

Konvoya katılan BM ve Kızılhaç yetkilileri, Madaya'daki durumun kendilerini dehşete düşürdüğünü, sağlıklı tek bir kişi bile görmediklerini ve yetersiz beslenme nedeniyle birçok kişinin sağlık durumun ciddi olduğunu söylemişti. Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff, Madaya'da 400 civarında kişinin durumunun çok kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini, bu noktada bu kişilerin tahliye görüşmelerinin ise devam ettiğini ifade etmişti.

Hizbullah'ın, Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölgede geçen ay 23 kişi açlıktan hayatını kaybetmişti.
BM rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel hayati ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.