Madaya'ya ikinci yardım konvoyu gönderiliyor

Madaya'ya ikinci yardım konvoyu gönderiliyor

Suriye'de aylardır abluka altındaki Madaya'ya ulaştırılmak üzere insani yardım konvoyları ikinci kez yola çıktı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, insani yardım malzemeleri yüklü kamyonlar, Şam'dan ayrılarak Madaya'ya doğru hareket etti.

Rejim güçleri ve Hizbullah tarafından 7 aydır abluka altında tutulan Madaya halkı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gönderilen insani yardım malzemelerinin ilki Suriye Kızılayı ve Kızılhaç ekiplerinin denetiminde pazartesi günü bölgeye sevk edilmişti. İlk insani yardım kafilesinde, 40 bin kişinin açlık riski ile karşı karşıya olduğu Madaya'ya 47 kamyon, toplamda 20 bin kişinin yaşadığı Fua ve Kefraya'ya da 21 kamyon gönderilmişti.

Konvoya katılan BM ve Kızılhaç yetkilileri, Madaya'daki durumun içler acısı olduğunu, kendilerini dehşete düşürdüğünü, sağlıklı tek bir kişi bile görmediklerini ve yetersiz beslenme nedeniyle bir çok kişinin sağlık durumun ciddi olduğunu söylemişti. Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff, Madaya'da 400 civarında kişinin durumunun çok kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini, bu noktada bu kişilerin tahliye görüşmelerinin ise devam ettiğini ifade etmişti.

Hizbullah'ın, Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölgede geçen ay 23 kişi açlıktan hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletler'in rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor, 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel yaşamsal ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.