Madaya dışında 13 bölge daha Esed zulmünün kuşatmasında

Madaya dışında 13 bölge daha Esed zulmünün kuşatmasında

Suriye'de rejim ve Hizbullah güçlerinin sivil halka yönelik ablukaları sürüyor. Açlık kriziyle gündeme gelen Madaya haricinde 13 bölge daha kuşatma altında.

Suriye'de rejim ve Hizbullah güçlerinin ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halka yönelik ablukaları sürüyor. Açlık kriziyle gündeme gelen Madaya haricinde 13 bölge daha kuşatma altında.

Suriye'de sivillerin ablukada tutulduğu bölgelerden Lübnan sınırı yakınındaki Zebadani, geçen yıl boyunca rejim ve muhalifler arasında en şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerden biriydi. Temmuz ayında Zebadani ve buradaki nüfusun akın ettiği 10 kilometre mesafedeki Madaya beldesi, Esed rejimi ve Hizbullah milisler tarafından kuşatma altına alındı. Muhaliflerin İdlib'in güneyinde Şii nüfusun yaşadığı Fua ve Kafraya'ya yoğun saldırıları sonucu BM gözetiminde yapılan anlaşmalar neticesinde bölgeye yardımların girişine kısmen izin verildi.

Başkent Şam'ın kuzeybatısında 6 ayı aşkın süredir rejim ve Hizbullah milislerinin kuşatması altındaki Madaya beldesinde yaşanan açlık krizi uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Hizbullah'ın mayınla çevrelediği beldede 23'ü geçen ay olmak üzere, yaklaşık 70 kişi gıda yetersizliğinden açlıktan hayatını kaybetti. 40 bin kişinin yaşadığı, temel gıda malzemesinin sokulması ve beldeden dışarı çıkılmasının engellendiği beldeye, ilk kez dün Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gönderilen 4 kamyon insani yardım malzemesinin girmesine izin verildi. Yardımların belde sakinlerinin ihtiyaçlarını ne ölçüde karşıladığı ve sürüp sürmeyeceği ise henüz belirsiz.

Madaya'da 400 kişi ölümün eşiğinde

Dün BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, beldede kritik durumdaki 400 kişinin tıbbi müdahale ihtiyacı nedeniyle kentten tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da yaptığı yazılı açıklamada, Madaya'ya bugün ulaştırılan yardımın ihtiyacın çok altında olduğunu belirterek, 400 kişinin de ölümün eşiğinde olduğunu ve tedavi için tahliyelerinin gerektiğini vurguladı.

Suriye'de halihazırda 13 bölge daha Madaya ile aynı kaderi yaşıyor. Rejim güçleri ve Hizbullah milislerinin ablukası Şam çevresinde yoğunlaşıyor. Cayrud, Ruhaybah, Dumayr, Doğu Guta, el Tal, Yermük Kampı, Darayya, Mudamiya, Kanakir, Humus'ta Hola, Telbise, Rastan ve Vaer bölgelerinde halk abluka altında yaşam mücadelesi veriyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.