Macaristan Türk Akımı ve TANAP'ta yer almak istiyor

Macaristan Türk Akımı ve TANAP'ta yer almak istiyor

Doğalgaz tedariğini kesintisiz ve güvenli hale getirmek isteyen Macaristan, Türk Akımı ve TANAP projelerinde yer almak istiyor.

Macaristan, kullandığı doğalgazın yüzde 80'ini Ukrayna üzerinden Rusya'dan alıyor. Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları ve Rusya'nın Ukrayna üzerinden gönderdiği gazı kesmesinin ardından, Macaristan, doğalgaz teminini güvence altına almak için alternatif projelere yöneldi.

Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım projesinin iptal edilmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazını Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşıyacak bir boru hattı yapılacağını açıklamıştı. Avrupa Birliği'nin karşı çıkmasına rağmen Güney Akım projesine destek veren Macaristan, projenin iptal edilmesinin ardından yapılacak 63 milyar metreküp kapasiteli Türk Akımı projesine dahil olmak istediğini duyurmuştu. 

"Proje ilişkileri güçlendirecek"

Macaristan Başbakanı Victor Orban ve Putin'in şubatta gerçekleştirdikleri görüşmede, "Türk Akımı projesi Yunanistan sınırından Makedonya ve Sırbistan üzerinden Macaristan'a uzanırsa, bizim için iyi bir yatırım alanı olacak. Ayrıca bu projede yer almak Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendirecek" ifadelerini kullanmıştı. Aynı görüşmede, Putin de Macaristan'ın Türk Akımı'na dahil olmak istediğini teyit etmişti. 

Macaristan, Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru projesini de enerji gaz tedariğini güvenli hale getirecek bir proje olarak görüyor.

Macaristan'ın Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Andras Aradszki, Macaristan için doğalgaz kaynak çeşitliliğinin ve güvenliğinin önemli olduğunu ve bu yüzden "çığır açan bir proje" olarak değerlendirdiği Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ndeki (TANAP) gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.