Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların 2016 hayali aynı

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların 2016 hayali aynı

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların yeni yıl temennileri aynı; "Savaşın sona ermesi ve eve dönüş"

Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden savaş sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalan Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılar, yeni yılda evlerine dönme umuduyla yaşıyor.

Lübnan'ın Cebel Lübnan bölgesindeki "Hayat ve Nur" mülteci kampında yaşayan Suriyeli sığınmacılar, soğukların artmasıyla hayatta kalma mücadelesi verirken, ülkelerine bir an önce dönme ümidiyle barış ve istikrar için dua ediyor.

Kamptaki sığınmacılar, savaşın bıraktığı fiziki ve psikolojik etkilerin yanı sıra çetin kış şartlarını ve 2016'dan beklentilerini AA'ya anlattı.

Savaş nedeniyle Halep'teki evini terk ederek Lübnan'a göç etmek zorunda kalan 64 yaşındaki İman İbrahim, ülkesine ve tüm dünyaya barışın gelmesini diledi.

Suriye'de akrabasının kalmadığını ve birçoğunun Türkiye'de olduğunu belirten İbrahim, "İnşallah ülkemize zaferle döneceğiz. Allah bizi bu durumdan kurtaracak. Televizyonda Suriye'yi izlediğimde eski günleri hatırlıyorum. Döndüğümde akrabalarımla buluşacağım ve toprağın kokusunu tekrar içime çekeceğim" diyerek ülkesine olan özlemini anlattı.

- "Siyasiler ve BM, Suriye'deki zulmü ve savaşı durdurmalı"

Kampın müdürü Ali Tafiş ise 4 seneden daha uzun süredir kampta görevli olduğunu vurgulayarak, sığınmacıların ülkelerine dönmesi için Suriye'deki savaşın bitmesini beklediklerini söyledi.

Tafiş, kamptaki birçok sığınmacının ve özellikle çocukların hasta olduğunun altını çizerek "İnsanların artık dayanacak gücü kalmadı. Herkesin biraz merhamet göstererek Suriyelilere yardım etmesi gerekiyor. Bu insanlarla artık oynanmamalı. Siyasiler ve Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'deki zulmü ve savaşı durdurmalı. Bu insanların ülkelerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlamalı" diye konuştu.

- "Bu çocuklar bombaların altından geldi"

Savaşın başladığı 2011'de Suriye'nin Humus şehrinden gelerek Lübnan'a sığınan Ebu Bedvi (48), Suriye'deki ölümlerin devamlı arttığını ifade ederek, ölümlerin durmasını ve ülkesine dönme temennisinde bulundu.

Çocukların savaştan daha çok etkilendiğine dikkati çeken üç çocuk babası Bedvi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada mutlu değiliz. Ama çocuklarımızın kendilerini mutlu hissetmesi ve bu sıkıntıları unutması için her şeyi yapıyoruz. Bayramlarda getirilen hediyeleri çocuklarımıza veriyoruz. Çünkü bu çocuklar bombaların altından geldi. Çocuklar daha kolay unutuyor ama yine de içlerinde yara kalıyor. Birçoğu yakınlarını kaybetti" dedi.

- "Şimdi çadırdayız ve çok soğuk"

Şam'dan 3 sene önce 7 çocuğuyla Lübnan'daki kampa sığınan Ayşe Tayr (46), kamp şartlarının çok zor ve kışın da çetin geçtiğini ifade ederek artık eve dönmek istediğini söyledi.

Akşam yemeği için kucağındaki tepsiye patatesleri dilimleyen Tayr, "Yemek için sadece patates kızartacağım. Burada her şey çok pahalı ve yardım da az geliyor. Ama Suriye öyle miydi? Hem evimiz, mahallemiz vardı hem de her şey ucuzdu. Şimdi çadırdayız ve hava çok soğuk. Sobayı yakmak için mazotumuz yok" diyerek şikayetini dile getirdi.

Lübnan'daki kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) rakamlarına göre 1 milyonun üzerinde. Lübnan makamları ise bu sayının 1 milyon 700 bine ulaştığını ifade ediyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.