Lisede 4 yerine 3 yılda mezun olunabilecek
Ezberin yerini uygulama alıyor. Başarılı öğrenciler daha fazla ders alıp, 3 yılda da mezun olabilecek
Lisede 3 yıllık öğrenim süresi sonunda mezuniyetin önünü açacak olan plana göre, öğrenciler istedikleri dersi erken alacak ve başarılı olurlarsa diploma alacak. Başarısız olan öğrenciler lise öğrenimlerini 6 yıla kadar sürdürebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 4 yıla çıkarılan lise eğitiminde yeni bir uygulamaya gitmeye hazırlandığı öğrenildi. Başarılı öğrencilere 3 yılda mezuniyet şansı öngören plana göre, başarısız öğrenciler 6 yıla kadar liseye devam edebilecek. Öğrenciler, dersler için özel olarak hazırlanan sınıflarda eğitim alacak.
Dersler için “sınıf” hazırlanacak
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 2005’te 4 yıla çıkarılan lise eğitiminde yeni bir uygulamaya gideceği öğrenildi. Yeni sistemde öğrenciler istedikleri dersi erken alarak başarılı oldukları takdirde 3 yılda mezun olabilecek. Bakanlık yetkilileri, yeni yapılandırmayla ilgili olarak yaklaşık 2 ay süren toplantılar yaptı. Çalışmalar kapsamında yapılması öngörülen şu değişiklikler ön plana çıktı:
- Öğrenciler istedikleri dersi erken alıp başarılı oldukları takdirde 3 yılda mezun olabilecek.
- Okulda başarısız olan öğrenciler 6 yıla kadar derslere devam edebilecek.
- Liselerde önümüzdeki dönemde sınıf yerine derslik sistemine geçilecek. Öğrenciler matematik ders saatinde bir dersliğe gidecek, örneğin Türkçe dersi için ise farklı bir derslik kullanılacak.
- Okullarda ezber derslerden ziyade uygulamalı derslere ağırlık verilecek.
‘Karar devrim niteliğinde değil’
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, uygulamanın desteklenebileceğini belirtirken, “Başarılı, çalışkan öğrenciler için liseden 3 yılda mezun olunabilmesi olumlu. Başarısız öğrenciler 4 yılda mezun olamayınca açık liseye gitmek zorunda kalıyorlardı. Yeni sistemde 6 yıla kadar derse devam edileceği belirtiliyor. Ancak, yaşı büyüyen öğrenci okulda disiplinsizlik ortamı yaratabilir. Bakanlığın yeni çalışması hayata geçerse devrim niteliğinde bir karar olmaz” dedi.
Liseliye ‘uzaktan’ eğitim
Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer de erken mezuniyeti desteklediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Liselerin 4 yıl olmasının çok da anlamlı olmadığı ortaya çıkıyor. Açık lise uygulaması aynen devam etmeli. İnteraktif eğitim ile öğrenciler okula hiç gelmeden eğitim öğretim alabilmeli. Uzaktan eğitim lise seviyesinde uygulanmalı.
Son 4 yıllık dönemin tamamen okuldan geçirilmesinin istenmesi doğru değil. 6 yıl hakkı zaten şu anda var. Liselerde öğrenciler 2 defa sınıf tekrarı yapma hakkına sahip şu anda bile. Tekrar hakkı 1 ve 2. sınıflar için. Üçüncü sınıfta kalırsa okulda durma şansı yok. Öğrenci açık öğretim sistemine dahil ediliyor.”
Milliyet
