Libya'da mahkumlar hapisten kaçtı

Libya'da mahkumlar hapisten kaçtı

Libya'nın başkenti Trablus'ta milis güçleri arasında devam eden çatışmalardan yararlanan 400 mahkum, Ain Zara Hapishanesi'nden kaçtı. Hükümet Trablus'ta olağanüstü hal ilan etti.

Trablus polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre, çatışmaların hapishane çevresine yaklaşması ile hapishanede şiddet olayları arttı ve isyan çıktı.

Hapishaneyi korumakla görevli gardiyanlar ve koruma polisleri, artan şiddet olaylarından korkarak, mahkumların kapıları açmaya çalışmasına müdahale edemedi. 

Sadece erkek mahkumların kaldığı hapishaneden 400 mahkum firar etti. 

Başkent Trablus’un güneydoğusunda yer alan Ain Zara Hapishanesi'ndeki tutuklular, eski Libya lideri Muammer Kaddafi taraftarı olarak biliniyor.

Kaddafi taraftarları, 2011’de hükümet aleyhine gerçekleşen ayaklanmalar sırasında göstericileri öldürmekle suçlanıyor.

Trablus'ta olağanüstü hal ilan edildi

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, geçen Pazar gününden bu yana Trablus'ta devam eden çatışmalar nedeniyle başkent ve çevresinde olağanüstü hal ilan etti.

Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Halihazırdaki durumun içerdiği tehlike ve kamu çıkarları göz önüne alınarak başkent Trablus ve çevresinde olağanüstü hal ilan edildi" ifadesi yer aldı.

Olağanüstü hal kararıyla sivillerin, kamu ve özel mülklerin yanı sıra stratejik kurum ve kuruluşların korunmasının hedef alındığı belirtilen açıklamada, siyasi anlaşma gereği özellikle başkent ve diğer kentlerde güvenlik mekanizmasının uygulanması için bir komisyon oluşturulacağı duyuruldu.

Libya'da çatışmalar

Libya'nın başkenti Trablus, geçen Pazar gününden bu yana UMH'ye bağlı tugaylar arasında çatışmalara sahne oluyor.

UMH Sağlık Bakanlığı'na bağlı Trablus Yaralılar İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, Pazar günü başlayan ve aralıklarla devam eden çatışmalarda bugüne kadar 47 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı belirtildi.

UMH'ye bağlı İçişleri Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamada da, tugaylar arasında ateşkes sağlandığı duyurulmuş ancak taraflar arasındaki silahlı çatışmalar Cumartesi günü yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA, Reuters, BBC

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.