Lebbeyk Allahumme Lebbeyk

Hac–umre bütün heyecanı ile devam ediyor. Cidde’de üç adet hava alanı var. Hem de çok büyük. Bunlardan Hac Terminalı adıyla bilineni daha da büyük. Çünkü bu mevsimde ve Ramazan ayında yoğu iniş ve kalkışlar oluyor. Bu yıl bu hava alanı daha da modernleşmiş. İnişlerde Diyanet ve Acentaların görevlileri gelen hacıları karşılayıp otobüslere bindiriyor, Mekke’ye gönderiyorlar.

Mekke’ ye gidecek hacılar, mikat sınırını havada iken geçtikleri için, kalktıkları hava limanlarında, iki rek’at ihram namazı kılıp umre veya hacca niyet ediyorlar. Temettu’ haccı için umre, İfrat haccı için hac, Kıran haccı için de hem umre hem hac ikisine birden niyet ediyorlar. Niyetten sora telbiye getiriliyor.

Allah’ın rızasına ve emirlerine gönlünü, ruhunu, kalb ve aklını açmak, Allaha bütün zerreleriyle yönelmek demek olan telbiye, kısaca şu manaya gelmektedir: “Buyur Allah’ım buyur, şerikin, ortağın yoktur. Hamd, nimet sanadır, mülk de senindir, ortağın şerikin yoktur.”

Gerek Cidde, gerekse Medine’den Mekke’ye yola çıkan hacılardan erkekler, beyaz iki parça kefene benzeyen ihrama bürünmüşler. Ayaklarında terlik adeta dünyadan azade olmuş; hanımlar da kendi elbiseleri olan ihramlarında, hep beraber telbiye, tekbir, tehlil ve zikirle Allah’ın evine sel gibi bölük, bölük akmaktadırlar.

Kâbe’ye kavuşmanın, el sürmenin ve canlı olarak dünya gözü ile görmenin, pervane gibi etrafında dönmenin heyecanı ile dolup taşan mü’minler Mekke sokaklarını lebbeyk sedaları ile çınlatıyorlar. Yokuşlarda çıkış ve inişlerde, guruplarla karşılaştıklarında hep “Lebbeyk Allahumme Lebbeyk” diyorlar. Bu telbiye Kâbe görünene kadar devam eder.

Tavafta, mescidin herhangi bir köşesinde kendinden geçmiş Rabbi ile baş başa, bütün azametiyle duran, Tevhid abidesi Kâbe’ ye bakarak gözyaşlarını sicim gibi akıtan yüzlerce insanı görmek mümkündür.

Mescid-i Haramın her tarafında Kur’an okuyan, namaz kılan, el avuç açıp dua eden büyük cemaatin içinde maddeten veya manen bir ferd olabilmek ne kadar güzeldir.

Beyazlara bürünün Mekke sokakları, Mescid-i Haram ve Kâbe etrafındaki o nurani cemaatin içinde bulunanlara ne mutlu.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.