Laiklik ve din eğitimi

Laiklik ve din eğitimi

Nevada Üniversitesi (ABD) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel'in RisaleAkademi'de yayınlanan 'Laiklik ve Din Eğitimi' başlıklı makalesi

"Dünyada herhalde Türkiye dışında laiklik gibi aslında birleştirici ve toplumsal barış sağlayıcı unsurları çarpıtıp bunları ayrılık ve kavga meselesine dönüştüren ve böylelikle enerjisini boşa akıtan başka bir ülke yoktur. Benzer şekilde, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” levhalarını baştacı edinip bilime sırtını dönen ve laiklik gibi muğlak kavramları evrensel bir tutkal olan birleştirici bilim ışığında açıklığa kavuşturma gayretlerini hainlik diye niteleyen ve gerilim kaynağı mevcut çarpık anlayışı sorgulatmayan bir zihniyet yine Türkiye dışında zor görülür.

"Keza, laikliği en temel bir değer olarak görüp bünyesinde devasa bir diyanet teşkilatı barındıran ve devlet eliyle empoze ettiği resmî din dışında hiçbir din ve inanışı kale almayan başka bir rejim hayallerde bile zor bulunur. O yüzden bir maddede devleti laik olarak vasıflandıran bir anayasanın başka bir maddede okullarda zoraki din eğitimini vazetmesi pek de şaşırtıcı değildir. Dünyada din eğitiminin devletin izniyle devlet kontrolü altında ve hatta devlet tarafından verildiği başka bir “laik” ülke herhalde yoktur. (Bu eğitimi alabilmek için bile devletin bir yaş sınırı koyduğunu bir yabancı duysa, ya küçük dilini yutacak veya kahkahayı basacaktır.)"

Prof Yunus Çengel'in makalesinin devamını okumak için TIKLAYINIZ