KYK yurt başvuruları ve burs başvurusu ne zaman?

KYK yurt başvuruları ve burs başvurusu ne zaman?

KYK yurt başvuruları ve burs başvurusu ne zaman?

Üniversiteyi kazananlar yurt yerleştirme başvurularını yapmaya başladılar mı? Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurt ve burs başvuruları ne zaman yapılacak? KYK yurt ve burs başvuruları hakkında bilgi haberimizde...

Üniversiteyi kazanan adayların merak ettiği soruların başında KYK burs başvuruları geliyor. Peki KYK başvuruları ne zaman yapılacak? KYK burs ve yurt başvurularında en son gelişmeler haberimizde...

Öğrencilerin merakla bekledikleri 2015 LYS yerleştirme sonuçları 23 Temmuz'da açıklandı. Yerleştirme sonuçlarının ardından kayıt ve yerleşim işlemleri telaşı başladı. Öğrenciler özellikle yurt başvuruları konusunda yapılacak açıklamaları merakla takip ediyordu. Öğrencilerin bekledikleri haber YURTKUR'dan geldi. YURTKUR, KYK yurt başvuruları konusunda bir duyuru yayımladı. 24 Temmuz'da yapılan açıklamaya göre ‘‘Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler  ile halen bir yükseköğretim programına devam eden ara sınıf (Ön lisans, lisans, özel yetenek, ek kontenjan,yüksek lisans ve doktora) öğrencilerinin Burs/Öğrenim ve Yurt başvuruları önümüzdeki günlerde duyurulacak takvime göre belirlenen tarihlerde Yurt-kur’un resmi web sitesi ‘www.kyk.gov.tr’ adresinden alınacaktır.’’ denildi.

Öte yandan KYK kayıtları e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek. KYK başvuruları ise 3-7 Ağustos'ta gerçekleştirilecek üniversite kayıtları dönemi sonrasında yapılacak. Başvuruların ardından sonuçlar 1 Eylül'den itibaren adayların erişimine açılacak. Yerleşmeye hak kazanan öğrenciler e-Devlet'ten kayıtlarını tamamlayabilecek. Kayıtlar yurtlara gidilerek şahsi olarak da gerçekleştirilebilecek.

KYK UYARDI

Bugün bazı internet sitelerinde Kurumumuza atfen KYK Yurt ve Kredi-Burs müracaatlarının başladığı yolunda asılsız haberlerin yer aldığı görülmektedir. Haberlerde verilen tarihlerle ilgili Kurumumuz tarafından yapılmış böyle bir açıklamama bulunmamakla birlikte Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler ile halen bir yükseköğretim programına devam eden ara sınıf (Ön lisans, lisans, özel yetenek, ek kontenjan, yüksek lisans ve doktora) öğrencilerinin Burs/Öğrenim ve Yurt başvuruları en kısa zamanda duyurulacak takvime göre belirlenen tarihlerde YURTKUR’un resmi web sitesi ‘www.kyk.gov.tr’ adresinden alınacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

KYK YURT DUYURUSU

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu e-kayıt sistemi, gelecek dönem tüm yurtlarda uygulanmaya başlıyor. Bu kapsamda, 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren, YURTKUR’a bağlı yurtlara yerleşmeye hak kazanan öğrenciler "https://www.turkiye.gov.tr/" internet sitesi üzerinden kayıtlarını yapabilecek.
Uygulama, 2015-2016 dönemi için YURTKUR’a asil ve yedek listeden yerleşmeye hak kazanan öğrencileri kapsayacak. E-kayıt tarihleri, YURTKUR yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra duyurulacak. E-kayıt uygulaması öğrencilerin isteğine bağlı olacak. YURTKUR’a ait yurtlara yerleşen öğrenciler e-devlet'ten kayıtlarını gerçekleştirebilecekleri gibi kazandıkları yurda giderek şahsen de kaydolabilecek. Elektronik sistemi tercih eden YURTKUR öğrencilerinin, yurtlara giderek tekrar kayıt yaptırmasına gerek olmayacak.

KYK BURS DUYURUSU

Kurumumuz; yükseköğrenim gençliğine Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndaki ”Devlet maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilere öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar.” hükmü doğrultusunda,1962 yılından itibaren, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu gereğince barınma hizmeti ve öğrenim kredisi, 1985 yılından itibaren, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince katkı kredisi, (2012 yılında sonlandırılmıştır.) 2004 yılından itibaren, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun gereğince burs vermektedir.

Ayrıca; 2011-2012 öğretim yılından itibaren de, 6082 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye istinaden; yurtdışında yükseköğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerine burs/öğrenim kredisi verilmektedir. 6 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5102 sayılı Kanunla; diğer kurum ve kuruluşların burs ve kredi verme yetkileri kaldırılmıştır. Kurumumuz burs ve kredi verme konusunda tek yetkili kılınmıştır. Böylece mükerrerlik önlenerek daha fazla sayıda öğrenciye daha fazla miktarda yardım yapılması imkânı sağlanmıştır.

Öğrencilerin başvuruları www.gsb.kyk.gov.tr adresinden Kurumca ilan edilen tarihlerde internet üzerinden alınmaktadır. Öğrencilerin kredi/burs başvuruları birlikte alınmakta ve birlikte değerlendirilmektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda mevzuata uygun öğrencilere burs ve kredi tahsisi yapılmaktadır.

Öğrenciler kredi/burs başvurusu yaparken başvuru index sayfasını dikkatlice okumaları ve başvuruyu bu yönlendirmelere uygun olarak yapmaları gerekmektedir. Öğrencilerimizin başvuru esnasında bildirdikleri özel durumlarına ilişkin belgeleri (başvuruda belirtilmektedir) süresinde Kuruma teslim etmeleri gerekmektedir. İnternet başvurusu üzerine alınan bilgiler kamu kurumlarından teyit edilmektedir.

Öğrenciler başvuru sonuçlarını Kurum internet sayfasından Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Numarası ile girerek sistemden öğrenebileceklerdir. Başvuru ve öğrenci durumları ile ilgili www.gsb.kyk.gov.tr internet adresinden ve 444 19 61 numaralı çağrı merkezinden bilgi alabilirler

KYK BAŞVURULARI :

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık, birinci sınıf öğrencileri ile, ara sınıf ve yurt içi yurt dışı değişim programına katılan öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

ÖSYM tarafından ek kontenjanla bir yüksek öğretim programına yerleştiren öğrenciler ek kontenjan yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından itibaren ,
Özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim kurumlarına giren öğrenciler, lisanüstü öğrencileri, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenciler, kurum yurtlarında kalıp okulu uzatan artık yıl öğrencileri, başvurularını Genel Müdürlükçe belirlenecek süre içinde www.kyk.gov.tr adresinden yapacaklardır.

Değerlendirme sonuçları; Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden duyurulmaktadır. Başvuru sonucunda; asil listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilere yurdun adı, asil liste dışında kalan tüm öğrencilere ise yedek sırası verilecektir.

KYK BAŞVURULARI İÇİN İSTENEN BELGELER

1. Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)

Şehit ve gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)
% 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,( Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor)
Anne ve babası vefat etmiş olanlar,(Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)
Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar,(Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınacak belge)
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,(Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
Anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışanlar veya Kurumdan emekli olanlar (Kurumdan alacakları onaylı belge)
Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler (ilgili Resmi Kurumdan alınacak belge)

2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf

3. % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor)

4. Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu

5. 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi

6. Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.

7. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.

EN İYİLER BOĞAZİÇİ’NDE…

LYS 2015 sınav sonuçlarına göre Boğaziçi Üniversitesi en iyi öğrencilerin tercihi olmaya devam ediyor. Sınav sonuçlarına göre ilk 100 öğrenciden 47’si Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih etti. Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm bölümleri devlet üniversiteleri arasında en yüksek taban puana sahip oldu.

2015 LYS sonuçlarına göre Dil puanı haricinde (dil puanı sıralamalarına dair istatistikler henüz mevcut değildir) ilk 100 sıralamasında yer alan öğrencilerden 47’si, ilk 250 sıralamasında yer alan öğrencilerden 122’si, ilk 500 sıralamasında yer alan öğrencilerden 252’si, ilk 1000 sıralamasında yer alan öğrencilerden 469’u olmak üzere bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’ne 1891 öğrenci yerleşti.

2014 yılında Dil puanı haricinde Boğaziçi Üniversitesi ilk 1000’de yer alan 428 öğrencinin tercihi olurken 2015 yılında bu sayı 469’a yükseldi. 

MF puan türünde ilk 1000’de yer alan her 3 öğrenciden birinin Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih ettiği görülürken, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü MF4 puan türünde 373 puan ile en yüksek taban puan başarı sıralamasına sahip oldu. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ise 858, Endüstri Mühendisliği Bölümü 647 Türkiye başarı sıralaması ile kapandı.

2015 LYS sonuçlarına göre devlet ve vakıf üniversiteleri arasında 33 bölümünün 23’ü taban puan sıralamasında birinci sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm bölümleri devlet üniversiteleri arasında en yüksek taban puana sahip.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.