Kuzey Kutbu İstanbul'dan daha sıcak

Kuzey Kutbu İstanbul'dan daha sıcak

Bugün, meteoroloji uzmanlarının ilk kez karşılaştığı bir olay yaşanıyor. Kuzey Kutbu'nda hava sıcaklığı 2 derece, İstanbul'da ise -1 derece. Yani kutuplar, İstanbul'dan 3 derece daha sıcak.

Yılın bu zamanlarında Kuzey Kutbu'nda hava donma noktasının altında olması gerekirken, bugün hava 2 derece. Buna göre Kuzey Kutup Noktası bugün hava sıcaklığının -1.3 derece olduğu İstanbul'dan daha sıcak.

Hürriyet'te yer alan habere göre; meteorologlar geçen hafta Britanya adası ve Güney Batı Amerika'yı etkisi altına alan fırtınaların Çarşamba günü İzlanda'ya ulaşarak burada normal dışı bir düşük basınç alanı yaratarak orta enlemlerdeki sıcak havanın kuzeye yönelmesine neden olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, bu hava sisteminin Eylül ayından bu yana Güneş'in doğmadığı Kuzey Kutbu'nda sıcaklıkların normalin 50 derece üstüne çıkmasına ve bugün, kısa süreliğine de olsa 2 dereceye ulaşmasına neden olacağını söyledi.
The Atlantic'e konuşan meteorolog Eric Holthaus, Kuzey Kutbu'nda sıcaklığın Aralık-Nisan ayları arasında donma noktasının üzerine çıkmasının şaşırtıcı bir anomali olduğunu ve şu anda hayatta olan hiç bir uzmanın daha önce böyle bir durumla karşı karşıya kalmadığını söyledi.

Uzmanlar, benzer bir durumun tarihte sadece bir kez yaşandığını dile getiriyor.
Birçok uzman bu ve benzeri sıra dışı doğa olaylarının insanların neden olduğu küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirtiyor. Gerekli önlemler alınmadığı sürece bu tip yıkıcı sonuçları olabilecek iklim değişimlerinin gelecekte sık sık görüleceği belirtiliyor.

İstanbul'a asıl kar bugün yağacak

İstanbul son yılların en yoğun kar yağışının etkisi altına girdi. Hafta başından itibaren sıcaklıklar 10 derece birden düştü. Dün sabah saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı ile şehir merkezi beyaza büründü. Kartal, Beykoz gibi ilçelerde kar kalınlığı 30 santimi buldu. Şehrin önemli merkezlerinde ise kar kalınlığı 10 santim ile 25 santim arasında değişiyor. Hissedilen sıcaklık -8'i bulacak, asıl kar yağışı bugünMeteoroloji uzmanları, kar yağışının öğleden sonra etkisini artırarak devam etmesini bekliyor. Buna göre; bugün öğle saatlerinden itibaren hava sıcaklığı sıfırın altını görecek, hissedilen sıcaklık ise -8'e kadar düşecek. Yoğun kar yağışının yarın akşama kadar etkili olması bekleniyor.Karla mücadelede 12 ton tuz kullanıldıKar kalınlığı ve yol durumuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ana arterlerde karla mücadele sorun yaşanmadığını duyurdu. Ekiplerin ana arter ve çevre yollarında tuzlama ve küreme çalışmaları yaptığı belirtilen açıklamada, "Sabah saatlerinde çevre yollarında trafik yoğunluğu oluştu. Özellikle kar lastiği kullanmayan ve kabak lastik ile trafiğe çıkan araçlar trafiğin aksamasında büyük etken oldu. Ana arterlerde karla mücadelede sorun yaşanmadı" denildi. Öte yandan son 24 saatte 11 bin 600 ton tuz, 235 ton solüsyon kullanıldığı belirtildi. İDO ve BUDO bu seferler iptal İstanbul'da 200'den fazla uçak seferi iptal İstanbul ilk günden 30 santimi gördüİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasına göre, ilçelerde bu sabah saat 07.00 itibariyle ölçülen kar kalınlıkları şöyle:- Kartal, Beykoz, Şile köyleri 20-30 cm- Ümraniye, Çamlıca, Çekmeköy 20-25 cm- Çatalca, Büyükçekmece 18-20 cm- Gaziosmanpaşa, Sultançiftliği, Göktürk 15-17 cm- Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Sarıyer, Beşiktaş, Fatih, Kağıthane, Arnavutköy, Pendik, Tuzla 12-16 cm- Küçükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Silivri, Üsküdar, Kadıköy, Ataşehir 10-14 cm- Diğer semtlerde ise 3 ila 5 cm aralığında.Açıklamada rüzgar hızının maksimum 65 km/s ölçüldüğü kaydedildi.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.