Kuzey Kore: Cep telefonu kullananların kafası bulanır!

Kuzey Kore: Cep telefonu kullananların kafası bulanır!

Batıya açılım süreci içindeki Kuzey Kore'de devlet televizyonu reşit olmayan kişilerin cep telefonu ile kafasının bulanacağını söyledi.

Yasal ve yasa dışı iletişim araçlarının her ikisinden de izole edilen Kuzey Kore'de, cep telefonlarının kullanımının yaygınlaşması ülkede endişelere yol açıyor.

Kuzey Kore'nin ana devlet gazetesi, cep telefonlarının olumsuz etkilerine karşı uyardı.

Rodong Sinmun gazetesi, Fransa'daki sınıflarda cep telefonlarının yasaklanmasından bahsedilen ve mobil cihazların "çökmüş ve gerici ideolojik kültür" yaydığını iddia eden bir makale yayımladı. 

Cinsel uyarılar, kurgular ve videoların yanı sıra, şiddet içeren elektronik oyunların, limitsiz bir şekilde cep telefonları arcılığıyla yayıldığı belirtilen makalede, "Bu, cep telefonlarının, reşit olmayan kişilerde olumsuz fikirleri aşılayacak araçlar olarak kullanıldığı anlamına geliyor" ifadeleri yer aldı.

İletişim araçları sıkı kontrol altında

Kuzey Kore hükümeti, iletişim konusunda sıkı tutumunu sürdürüyor. Neredeyse hiçbir sıradan vatandaşın telefon ya da internet ile dış dünyaya bağlanması mümkün değil.

Hükümet 2008'den beri ülke içinde haberleşme için, sıkı bir şekilde kontrol edilen hücre ağlarını kullanıyor.

İletişim teknolojilerinin yayıldığı iddia ediliyor

Ancak analistler, hükümetin sınırlı ağlar kullanmayı sürdürmesine rağmen, daha fazla iletişim teknolojisine yavaş yavaş izin verdiğine dair işaretler olduğunu söylüyor.

Kuzey Kore'yi izleyen "38 North" web sitesi aralık ayının başlarında, devlet medyasının açıkladığı Pyongyang şehir merkezindeki ilk açık kablosuz bağlantı (Wi-Fi) ağının raporlarını yayınladı.

Kuzey Kore'den ayrılan sığınmacılar, ülkedeki birçok kişinin gizli şekilde yabancı medyayı, özellikle de Güney Kore'nin eğlencelerini takip ettiğini belirtiyor.

Güney Koreli yetkililer ise, 25 milyon kişinin yaşadığı Kuzey Kore'de yaklaşık 6 milyon cep telefonu olduğunu tahmin ediyor.

TrtHaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.